Το μέτρημα

της Κατερίνας Ζυγουράκη 

Ο κάθε άνθρωπος αποτελείται από μικρές στιγμές. Από μικρά κομμάτια. Αυτά τα κομμάτια συνδέονται μεταξύ τους και φτιάχνουν ένα σύνολο. Ένα σύνολο φτιαγμένο από υποσύνολα. Ένα ολόκληρο από μικρά, μικρούτσικα κομματάκια. Τόσο δυνατό και ταυτόχρονα τόσο εύθραυστο. Κάποιες φορές τα κομμάτια ξεκολλάνε και χάνονται. Και συνήθως έρχονται άλλα για να τα συμπληρώσουν.

Οι στιγμές μας αρχίζουν να μας διαμορφώνουν από όταν πάρουμε την πρώτη μας ανάσα σ’ αυτόν τον κόσμο. Και μας ακολουθούν μέχρι το τέλος. Ο καθένας μας μπορεί να μιλήσει για τις δικές του στιγμές όπως ο ίδιος τις αντιλαμβάνεται απ’ όταν ξεκινά να το κάνει. Όλοι φτάνουν κάποτε, αργά ή γρήγορα, σε μια ηλικία που αρχίζουν να μετρούν τα κομμάτια τους, να ζυγίζουν τις στιγμές τους. Είναι μαγευτικό αλλά ίσως πιο πολύ τρομακτικό να συνειδητοποιείς από τι αποτελείσαι. Να αποσυναρμολογείς τον ίδιο σου τον εαυτό. Τις επιλογές σου. Τα λάθη σου και τα σωστά σου. Τις πράξεις και ακόμα πιο πολύ την απραξία σου. Βρίσκεις μέσα σου τους ανθρώπους που σε δημιούργησαν. Τους γονείς αλλά και τους άλλους που έδωσαν σχήμα στην ψυχή σου. Που έδωσαν κομμάτια τους για να κρατήσεις μέσα στην καρδιά σου.

Θα βρεις πράγματα που περίμενες και άλλα που μοιάζουν ξένα. Πολλά δεν τα θες. Δεν τα ζήτησες. Είναι βάρος περιττό. Χαμένες ευκαιρίες. Χαμένες αγάπες. Χαμένα κομμάτια δικά σου, καμένα και πεταμένα στην άκρη. Ξεχασμένοι εαυτοί, παλιές εκδοχές σου, αθώες και όμορφες, που ίσως τα χρόνια και η ζωή και οι άνθρωποι σε ανάγκασαν να αφήσεις πίσω. Και είναι μερικές φορές το πιο δύσκολο να έρχεσαι αντιμέτωπος με τα παλιά αυτά πρόσωπα και τις παλιές σου αποφάσεις. Φέρνουν νοσταλγία και πόνο βαθύ.

Ένας ατελείωτος απολογισμός. Ώρα με την ώρα, μέρα με τη μέρα, χρόνο με το χρόνο. Εγώ ενάντια σε εμένα. Εσύ ενάντια στον εαυτό σου. Ένα μέτρημα. Γιατί η ζωή είναι τελικά ένα μεγάλο ταξίδι. Και το μεγαλύτερο ταξίδι είναι αυτό που κάνει ο καθένας μας για να βρει τον εαυτό του.

Tags: Κατερίνα Ζυγουράκη, Το μέτρημα

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 shares

See You In FB