Όταν δεν έχεις ανάγκη· τότε, εφόσον επιθυμείς, μπορείς να αγαπήσεις

της Μαριλένας Κολλάρου

Πρώτη σκέψη: Όταν δεν έχεις ανάγκη· τότε εφόσον επιθυμείς, μπορείς να αγαπήσεις. 

Επόμενες σκέψεις: Σχέσεις ανθρώπινες, ανθρώπων σχέσεις κι η πρώτη λέξη που καταφθάνει –σχεδόν ακούραστη- στο μυαλό (μου): ανάγκη. Ανάγκη να αφεθούμε, να κοιταχτούμε, να μοιραστούμε. Ανάγκη των χειλιών να φιλήσουν αποχαιρετιστήρια λέξεις, καθώς τις μιλούν και τις ελευθερώνουν. Ανάγκη και των λέξεων να φιληθούν με χείλη, προτού φύγουν. Ανάγκη να ακούσουμε εκείνο που γνωρίζαμε ήδη.

Δεν υπάρχει περισσότερο σκληρή και συνάμα ευαίσθητη αιτία, για την οποία θα επιδιώξουμε τη συμπάθεια κάποιου. Η ανάγκη δεν είναι βλαβερή. Η ανάγκη είναι αναγκαία! Αναγκάζομαι στο πλαίσιο των ανθρώπινων σχέσεων, σημαίνει χρειάζομαι και μοιράζομαι. Μοιράζομαι την έλλειψη, το κενό, το άδειο, αναζητώ. Δεν είναι ντροπή να ζητάς, δεν είναι ντροπή «να παίρνεις». Ντροπή θα ονόμαζα να μην έχεις «να δώσεις». Να σου δείχνουν το κενό, να αρνείσαι με ψυχή να  το γεμίσεις. 

Κι έτσι συστήνονται οι άνθρωποι. Έπειτα από μερικά βλέμματα οι ανάγκες τους συνυπάρχουν. Μα δεν αγαπούν έτσι οι άνθρωποι. Ούτε αναγκάζομαι σημαίνει αγαπώ· δια της εις άτοπον απαγωγής απεγκλώβισε τα συναισθήματα σου από εκείνη την λέξη. Δοκίμασε να ερμηνεύσεις κάπως αλλιώς: Αγαπώ, αυτόνομο ρήμα. Μήτε δίνω, μήτε παίρνω, μήτε χρειάζομαι, μήτε άνθρωποι κι ανόητες σχέσεις. Δεν αγαπάς επειδή χρειάζεσαι, ούτε για εκείνα που χρειάζεσαι. Αγαπάς επειδή σε προστάζει μια φωνή μέσα σου, αγαπάς επειδή θέλεις, ακόμα κι όταν δεν μπορείς.

Τελική σκέψη και προτροπή: Όταν δεν έχεις ανάγκη· τότε. Εφόσον επιθυμείς επέτρεψε στον εαυτό σου να αγαπήσει(ς).

Tags: Μαριλένα Κολλάρου, Όταν δεν έχεις ανάγκη τότε εφόσον επιθυμείς μπορείς να αγαπήσεις

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Comments

    • Βαγγ
    • 9 Ιουλίου 2017
    Απάντηση

    Υπεροχο!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 shares

See You In FB