Ομορφιά και προκατάληψη

της Μανταλένας Κουτέλα

Ανοίγεις την τηλεόραση, διαβάζεις περιοδικά, σερφάρεις στο ίντερνετ, τριγυρνάς σε παρέες. Παντού θα διαπιστώσεις ότι προβάλλεται η ομορφιά, η καλαισθησία και το πώς μπορεί κανείς να γίνει ή να φαίνεται ακόμα πιο ωραίος. Δίαιτες, γυμναστική, κρέμες, επεμβάσεις, θεραπείες για λαμπερά μαλλιά, χρώματα της μόδας, μακιγιάζ, ακριβά και επώνυμα ρούχα πλασάρονται ως η ιδανική λύση για να γίνει κάποιος ακόμα πιο αρεστός, εμφανισιακά (πάντα!). Ξοδεύεται απ’ όλους σχεδόν χρόνος αλλά και χρήμα για να φτάσουν να δείχνουν άψογοι, με ιδανικές αναλογίες. Κι όλα αυτά γιατί; Μήπως γιατί η ομορφιά είναι ένα υπερ–όπλο που όλοι θα ευχόμασταν να διαθέτουμε;

Πόσα ποιήματα και πόσοι στίχοι δεν έχουν γραφτεί για τα κάλλη και την ομορφιά μιας γυναίκας; Μέχρι και πόλεμοι ξεκίνησαν στο όνομα της έλξης που δημιουργεί η ομορφιά με πρώτη και καλύτερη το μήλον της έριδος του Τρωικού Πολέμου την «Ωραία Ελένη». Η σαγήνη που κρύβει η ομορφιά έχει αναφερθεί ουκ ολίγες φορές σε ρητά μεγάλων προσωπικοτήτων και όχι τυχαία. «Η ομορφιά είναι η καλύτερη συστατική επιστολή», σε μία μόνο φράση του ο Αριστοτέλης κατάφερε να περικλύσει μία μεγάλη αλήθεια. Η ομορφιά δημιουργεί αυτομάτως μία έλξη, ένας όμορφος άνθρωπος εύκολα μαγνητίζει όλα τα βλέμματα. Είναι όμως από μόνη της αρκετή;

Η ομορφιά μπορεί να είναι εισιτήριο, αλλά το διαβατήριο είναι η γνώση. Πολλές φορές, άτομα ευλογημένα με αψεγάδιαστα χαρακτηριστικά αρκούνται και αρέσκονται να προβάλλουν μόνο την εξωτερική τους εμφάνιση, είναι ευχαριστημένα να έχουν γύρω τους αυλικούς που συνεχώς θα εκθειάζουν τα κάλλη τους, που θα υπνωτίζουν τους γύρω τους με την ομορφιά τους. Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη, είναι αυτή της προκατάληψης ως προς τους όμορφους ανθρώπους. Όλοι στέκονται στα εξωτερικά τους χαρακτηριστικά και θα πρέπει να καταβληθεί μεγάλος κόπος από τους ίδιους να αποδείξουν πως εκτός από ωραίοι είναι και έξυπνοι. Πως διαθέτουν πνεύμα, γνώσεις και χιούμορ. Η ομορφιά ανοίγει πόρτες αλλά μπορεί να μετατραπεί και σε κατάρα.

Μπορεί κάποιος να κάνει ένα μικρό πείραμα για να αντιληφθεί πως όλοι πολλές φορές είμαστε προκατειλημμένοι είτε θετικά είτε αρνητικά ως προς την ομορφιά. Πώς μπορούμε να απευθυνθούμε κάποια στιγμή σε ένα όμορφο άνθρωπο και πως σε έναν λιγότερο; Η απάντηση επί των πλείστων είναι πως στον όμορφο θα μιλάμε με μεγαλύτερη ευχαρίστηση και ίσως και πιο ευγενικά. Άλλη μία προκατάληψη δηλαδή. Το αντίθετο συμβαίνει στον εργασιακό χώρο, όπου οι ωραίοι αντιμετωπίζονται με δυσπιστία ή ακόμα και με ζήλια.

Η ομορφιά κάνει τον άνθρωπο ερωτεύσιμο. Δεν θα κρατήσει όμως για πολύ κανέναν άνθρωπο, ένα ακηλίδωτο πρόσωπο αν δεν συνοδεύεται όλο αυτό από περιεχόμενο. Στον έρωτα η μόνη ομορφιά που μετράει είναι αυτή της καρδιάς. Οπότε τι να τον κάνεις τον ψηλό, μελαχρινό, με θεληματικό πηγούνι και κοιλιακούς αν δεν σου μιλάει στην καρδιά;! Θα χορτάσουν κάποια στιγμή τα μάτια σου ομορφιά, μια ομορφιά παροδική καθώς τίποτα δεν κρατάει για πάντα.

Το να είναι κάποιος όμορφος είναι σίγουρα προσόν, το να συνοδεύεται και με περιεχόμενο βέβαια αυτό το περιτύλιγμα, είναι ευλογία. Ο κόσμος δε θα σταματήσει ποτέ να υποκλίνεται στο ωραίο, δε θα πάψει να καλλιεργεί μεθόδους για να γίνει κάποιος, έτσι όπως δε θα σωπάσει στο μεγαλείο μιας όμορφης ψυχής! Η ομορφιά είναι παντού, σε ένα ζεστό χαμόγελο, σε γελαστά μάτια, σε δυνατές αγάπες, σε καλοσυνάτα χέρια που βοηθάνε… Αυτό να θυμάσαι!

Tags: Μανταλένα Κουτέλα, Ομορφιά και προκατάληψη

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 shares

See You In FB