Μοιράζομαι σημαίνει δύναμη

της Φανής Μιχαήλ

Άνοιξη του 2017. H Θεσσαλονίκη υπέροχη, ηλιόλουστη, έτοιμη να ζήσει μία από τις πιο όμορφες εποχές της. Παρέες, ζευγάρια, άνθρωποι σε ντουέτα ή σε μεγαλύτερες ομάδες ξεχύνονται για βόλτες, καφέδες, φαγητό, ποτό. Κάτι κοινό σε αυτά είναι μια απλή πρόθεση το συν, δηλαδή το μαζί. Με λίγα λόγια η διαδικασία του να μοιράζεται κανείς εμπειρίες, χρόνο, στιγμές, συναισθήματα.

Το μαζί κρύβει δύναμη, ίσως τη μεγαλύτερη που υπάρχει. Καλή και η μονάδα, αλλά σαν την ομάδα δεν έχει. Όλα είναι πιο δυνατά, επειδή απλώς πολλαπλασιάζονται. Δείτε τον εαυτό σας, οι καλύτερες αναμνήσεις σας, είναι σχεδόν πάντα με παρέα. Ιδίως, οι δυνατές χαρές και συγκινήσεις που έχετε βιώσει, ιδίως σήμερα με τις δυσκολίες που όλοι οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν διαρκώς. Ιδίως σήμερα, που γενικώς οι καταστάσεις είναι δύσκολες και πιο οριακές, ο άνθρωπος καταλαβαίνει ότι είναι ωραίο να μοιράζεται. Άλλωστε, η αρχή της αγάπης είναι το μοίρασμα το οποίο δε χρειάζεται καν να είναι ίσο σε κομμάτια, αρκεί να είναι μοίρασμα.

Οι άνθρωποι φοβούνται να νιώσουν, επειδή φοβούνται να μοιραστούν. Έτσι, χάνουν όλη την αξία και την ομορφιά των συναισθημάτων που νιώθουν κατά καιρούς. Τι αξία άραγε έχει το να ζει κανείς οτιδήποτε χωρίς να το ζει με παρέα; Είτε είναι αγάπη, είτε χαρά, είτε λύπη, οποιοδήποτε συναίσθημα είναι πιο δυνατό όταν το μοιράζεις και το μοιράζεσαι. Αν ξέρανε όλοι πως ο πόνος αντέχεται διαφορετικά όταν υπάρχει κάποιος δίπλα σου να σου κρατάει το χέρι και ότι η χαρά διπλασιάζεται αν τη νιώσεις μαζί με άλλους, τότε όλοι θα αποφάσιζαν να μοιραστούν τα πάντα και για πάντα.

Αυτός είναι, ίσως, και ο λόγος που τόσοι άνθρωποι είναι μόνοι, δίχως ερωτικές σχέσεις, φιλίες, αποξενωμένοι από την οικογένειά τους, λόγω του φόβου να μοιράζονται. Ίσως, επειδή, δεν τους έδειξε κανείς ποτέ πώς είναι να μοιράζονται, διότι αυτό δεν είναι μια έμφυτη γνώση, αλλά επίκτητη και εντελώς εμπειρική. Σαν ανάγκη, όμως, υπάρχει από τα πρώτα δέκατα του δευτερολέπτου που ο άνθρωπος έρχεται στη ζωή. Ένα νεογέννητο μωρό απευθείας ηρεμεί στην αγκαλιά της μητέρας του, επειδή απλά μοιράζεται το φόβο του για την ζωή στην οποία ήρθε.

Τώρα πως εξαλείφεται ο φόβος: αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Πάντως το μόνο σίγουρο είναι ότι από μόνος του δεν εξαφανίζεται. Μόνο με τη δοκιμή, με το να μιλήσεις και να μοιραστείς ανοιχτά τις σκέψεις σου με τους άλλους και να κάνεις πράγματα μαζί τους. Κι αν προδοθείς δε χάθηκε ο κόσμος, πας παρακάτω. Σίγουρα θα ξαναβρεθούν άτομα, πρόθυμα να γνωρίσουν τον πραγματικό σου εαυτό και να μπουν στη διαδικασία να σε μάθουν από την αρχή. Απλά θυμήσου, ο εαυτός που θα παρουσιάσεις στους άλλους πρέπει να είναι ο πραγματικός και όχι μια ωραιοποίησή του.

Η ζωή είναι μικρή κι είναι πολύ καλύτερο να τη ζούμε με παρέα και πόσο μάλλον με καλή. Ξεκλειδώσου και θα δεις ότι το να μοιράζεσαι είναι το πιο ωραίο πράγμα στον κόσμο. Με αυτό τον τρόπο κινείται η Γη, περνάει ο χρόνος, έτσι γίνονται και οι ημέρες του καθενός πιο εύκολες και η ζωή λίγο πιο υποφερτή και ευχάριστη.

Tags: Μοιράζομαι σημαίνει δύναμη, Φανή Μιχαήλ

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 shares

See You In FB