Μια ιστορία αγάπης βγαλμένη από παραμύθι

της Φραγκίσκας Στρούμπου

Η Δανάη είδε τον παππού της στην πίσω αυλή να μαστορεύει κάτι. Ήξερε ότι εκεί μπορούσε να τον βρει και θα ήταν δύσκολο να τον απομακρύνει. Ήταν όμως Κυριακή και αυτή ήταν η ώρα για να περάσει μαζί του. Και όπως κάθε Κυριακή, ήθελε να τον ακούσει να λέει μια ιστορία. Στα μάτια της, ήταν ο καλύτερος αφηγητής ιστοριών στον κόσμο. Την ταξίδεψε σε απίστευτα μέρη. Βόλτες σε παραλία στην Νότια Ισπανία, κυνήγι λιονταριών στην Αφρική και μια φορά πήγαν και μια διαστημική διαδρομή σε δύο γαλαξίες.

«Γεια σου παππού», είπε με ενθουσιασμό. Πήγαινε κατευθείαν προς αυτόν μέχρι που στεκόταν λίγα μέτρα μακριά. «Είναι Κυριακή. Ξέρεις τι σημαίνει αυτό;»

Ο παππούς άφησε τον φακό κάτω. «Ναι, ξέρω γλυκιά μου. Είναι η ώρα για την ιστορία.» Της χαμογέλασε και σηκώθηκε αργά. Τα χρόνια που πέρασαν ήταν καλά μαζί του, αλλά να σκύβει κάτω ήταν μια αγγαρεία για τα παλιά οστά του.

«Πού πηγαίνουμε σήμερα;» ρώτησε.

«Λοιπόν, έχω μια ξεχωριστή ιστορία να σου πω. Πάμε να πάρουμε λεμονάδα.»

Πήγαν στην κουζίνα. Ο παππούς ετοίμασε τη λεμονάδα. Η Δανάη παρακολουθούσε με ανυπομονησία να αναρωτιέται πότε θα ξεκινήσει την ιστορία. Ποτέ δεν ξεκινούσε τις ιστορίες με τον ίδιο τρόπο. Μερικές φορές θα ξεκινούσε «Μια φορά κι έναν καιρό»  και άλλες φορές θα μιλούσε για 15 λεπτά, πριν συνειδητοποιήσει πως ότι είπε ήταν μέρος της ιστορίας.

«Θέλω να σου πω την ιστορία κάποιου πραγματικά ιδιαίτερου. Είσαι σε αυτή την ηλικία που νομίζω ότι θα απολάμβανες μια ιστορία αγάπης.»

«Ιστορία αγάπης; Όπως με μία πριγκίπισσα;»

«Ναι. Ναι, είναι η ιστορία μιας πριγκίπισσας.»

Κάθισε στο τραπέζι και άρχισε την ιστορία:

«Ζούμε σε έναν κόσμο όπου η τεχνολογία μας δίνει την ευκαιρία να επικοινωνούμε με τρόπους που οι πρόγονοί μας δεν μπορούσαν καν να φανταστούν. Σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή μπορεί κανείς να ασχοληθεί με μια άλλη ψυχή χιλιάδες μίλια μακριά σε επίπεδα που κάποτε θεωρούνταν δυνατή μόνο με την επιστημονική φαντασία. Έχει κάνει τον κόσμο τόσο μικρότερο, επέτρεψε να είναι πιο κοντά από τις αποστάσεις και τις αλλαγές της ώρας που θα ήταν θαυματουργό αν όχι για την πανταχού παρούσα φύση της τεχνολογίας που την οδηγεί.

Και κάθε φορά που δίνεις τη δυνατότητα στους ανθρώπους να συνδεθούν, να επικοινωνήσουν, κάνεις την αγάπη μια πιθανότητα. Τώρα, θα υπάρχουν εκείνοι που λένε ότι δεν μπορείς να αγαπάς με την τεχνολογία, ότι οι άνθρωποι πρέπει ακόμα να έχουν μια φυσική επαφή για να ανθίσει πλήρως η αγάπη. Αλλά ξέρουμε ότι δεν είναι αλήθεια. Οι λόγοι που τα παραμύθια είναι τόσο δημοφιλή είναι επειδή σε ικανοποιεί η φαντασία ότι όλα τα πράγματα είναι δυνατά. Σήμερα, υπάρχουν ιστορίες αγάπης που παίζουν ωκεανούς, οροσειρές και ζώνες ώρας. Αυτή η ιστορία είναι για ένα από αυτά.

Στην πραγματικότητα ξεκίνησε με αρκετή αθωότητα. Μερικές αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και επικοινωνούσαν. Το πρόβλημα ήταν ότι εκείνη ήταν πολύ μακριά. Έτσι για πολύ καιρό κράτησαν τα πράγματα μεταξύ τους. Υποστήριξαν ο ένας τον άλλον όταν ο ένας ήταν στα κάτω του. Δημιούργησαν έναν ολόκληρο κόσμο όπου κατοικούσαν μόνο οι δύο.

Ήταν μια εύκολη σχέση, μία εύκολη φιλία. Πείραζαν ο ένας τον άλλον και γελούσαν μεταξύ τους. Θα ανακαλύψεις μία μέρα ότι υπάρχουν δύο πράγματα που μπορείς να κάνεις με ένα άτομο που σε προσελκύει κοντά: να γελάσεις και να κλάψεις. Το γέλιο σου ανοίγει την ευχαρίστηση της συντροφιάς τους. Το να είσαι σε θέση να κλαις με κάποιον δίνει πρόσβαση σε αυτόν στις ευαισθησίες σου. Και αν δεν σε κρίνουν ή δε σε εκμεταλλευτούν, τότε έχεις κάποιον πολύ ιδιαίτερο άνθρωπο.

Μια μέρα αποφάσισαν ότι ήρθε η ώρα να συναντηθούν. Εκείνος μπήκε στο ίντερνετ για να ψάξει τα καλύτερα μέρη στον κόσμο και επέλεξε το Παρίσι. Ναι, θα συναντηθούν στο Παρίσι… την πόλη του φωτός. Αυτή θα ήταν η πρώτη τους φορά μαζί, οπότε σχεδίαζε κάθε λεπτομέρεια. Ήθελε να είναι κάτι ξεχωριστό. Αλλά ως επί το πλείστον, ήθελε να μάθει αν ήταν αγάπη ή …»

«ή διάρροια». Η Δανάη γέλασε με το αστείο της και την ικανότητα της να συνεισφέρει στην ιστορία. Ο παππούς γέλασε μαζί της.

«Ναι, μερικές φορές είναι απλώς και αυτό», είπε.

«Εντάξει, πηγαίνουν στο Παρίσι. Με πήγες και στο Παρίσι.»

«Ναι, σε πήγα», απάντησε ο παππούς. «Αλλά αυτό είναι λίγο διαφορετικό.»

«Συνέχεια.»

Προσγειώθηκε το απόγευμα στο Παρίσι και πήρε ένα ταξί μέχρι το ξενοδοχείο. Τι όμορφο ξενοδοχείο που ήταν. Είχε μεγάλες πόρτες σε σχήμα αψίδας. Το λόμπι του ξενοδοχείου περιελάμβανε αντίκες γαλλικά έπιπλα και μεγάλα περσικά χαλιά. Υπήρχαν δύο τεράστιοι πολυέλαιοι που κρέμονταν στη μεγάλη αίθουσα. Όταν τον πήγαν στο δωμάτιό του, μόλις μπήκε, τον καλωσόρισε ένα μεγάλο παράθυρο με θέα τον Πύργο του Άιφελ. Αυτό ήταν τέλειο, σκέφτηκε.

Έξω από το παράθυρο του υπνοδωματίου ήταν ένα Juliet μπαλκόνι.»

«Τι είναι ένα Juliet μπαλκόνι;» ρώτησε η Δανάη.

«Είναι σαν ένα ψεύτικο μπαλκόνι. Δεν μπορείς πραγματικά να σταθείς σε αυτό.»

«Τότε γιατί υπάρχει;»

«Σσσσσσς…. Ας συνεχίσουμε την ιστορία.»

«Κάθισε στο υπνοδωμάτιο περιμένοντας. Ήταν νευρικός. Αυτή η στιγμή θα καθόριζε το υπόλοιπο της ζωής του και υπήρχε ένα στοιχείο φόβου μέσα του. Τότε άκουσε το χτύπημα στην πόρτα. Περπάτησε στην πόρτα και εκεί στεκόταν εκείνη. Ήταν πιο όμορφη από όσο φανταζόταν. Είχε κρατήσει κάθε φωτογραφία που του έδωσε αλλά έδειχναν θολές σε σύγκριση με τη γυναίκα που στεκόταν μπροστά του. Φορούσε ένα αμάνικο μαύρο φόρεμα και σταματούσε ακριβώς πάνω από τα γόνατα. Θα μπορούσε να πει ότι ήταν λίγο διστακτική. Τι σκέφτεται για μένα, συνέχισε να αναρωτιέται; Διαπίστωσε γιατί εκείνη προσπάθησε να του αγγίξει το πρόσωπο, ο αντίχειράς της άγγιξε τη γωνία του ματιού του και σιγά-σιγά πέρασε το χέρι της κάτω, μέχρι τα χέρια της να κείτονται στον ώμο του. Προσπάθησε να τον φτάσει, τον έφτασε και τον φίλησε.

Με ένα φιλί η νευρικότητα εξαφανίστηκε. Πήρε την τσάντα της και την οδήγησε στο δωμάτιο. Στέκονταν στο μεγάλο παράθυρο κοιτάζοντας τον Πύργο του Άιφελ. Κανείς δεν είπε μία λέξη.

«Είσαι ακριβώς στην ώρα για το μεσημεριανό γεύμα,» είπε εκείνος τελικά.

Πέρασαν το απόγευμα στο μπαλκόνι του ξενοδοχείου παίρνοντας το μεσημεριανό τους γεύμα.  Στη συνέχεια περπατούσαν στους δρόμους του Παρισιού. Κάθε τόσο έπαιρνε το χέρι της και τα δάχτυλα τους μπλέκονταν καθώς χάζευαν σε καταστήματα, καφετέριες. Γελούσαν ο ένας με τον άλλον καθώς προσπαθούσαν να καταλάβουν ποιος κακοποίησε τη γαλλική γλώσσα περισσότερο. Έτρεξαν σε έναν πωλητή που πωλούσε κοσμήματα. Κοίταξε όλο το εμπόρευμα και είδε ένα φυλαχτό. Ήταν μια καρδιά που περιείχε μια άλλη καρδιά που μετατρεπόταν σε fleur-de-lis (κρίνος, οικόσημο των βασιλέων της Γαλλίας). Ήταν εξοικειωμένος μόνο με το σύμβολο γιατί ήταν το σύμβολο που χρησιμοποιούσαν οι New Orleans Saints σαν λογότυπο. Το αγόρασε, το έβαλε γύρω από το λαιμό της, τη φίλησε και της ψιθύρισε ότι αυτό θα ήταν το σύμβολο της αγάπης τους.

Για τέσσερις μέρες δεν άφησαν ποτέ ο ένας τον άλλον. Φιλήθηκαν στις γέφυρες το βράδυ, χόρεψαν στις μικρές καφετέριες και μετατράπηκαν σε χοροθεατρικό θέατρο μετά το δείπνο, ταξίδεψαν στα μακρινά σημεία του Παρισιού για να δουν πόσο θα μπορούσαν να χαθούν. Ο κόσμος που δημιουργούν όταν υπήρχε απόσταση μεταξύ τους έγινε μια παιδική χαρά όταν ήταν μαζί.

Όταν ήρθε η ώρα να φύγει, είχε αποφασίσει ότι θα περάσει το υπόλοιπο της ζωής του μαζί της. Καθώς περνούσε την πύλη για να πετάξει πίσω στη χώρα της, αρνήθηκε να πει αντίο. Θα μπορούσε να το νιώσει και το ένιωθε κι εκείνος. Ούτε εκείνος είπε αντίο.

«Αυτό είναι λυπηρό. Αυτό πρέπει να ήταν σκληρό. Αισθάνομαι λυπημένη όταν η μαμά μου λέει αντίο και με βάζει στο σχολικό λεωφορείο. Πάντα πρέπει να καθίσω δίπλα στον Τσάρλι. Σκαλίζει τη μύτη του», η Δανάη ψιθύρισε.

«Ναι. Πράγματι ήταν δύσκολο. Αλλά είχε ένα σχέδιο.»

Άρχισαν ένα παγκόσμιο ρομάντζο. Συναντήθηκαν για να κάνουν βόλτα με τις γόνδολες στη Βενετία και γέλασαν πολύ στο άγαλμα του Δαβίδ.

Η Δανάη φαινόταν μπερδεμένη από την αναφορά αυτή, αλλά προτού να μπορέσει να ξεκινήσει την ερώτηση της, ο παππούς της την παράτρεψε. Δεν ήθελε να της εξηγήσει και σίγουρα δεν ήθελε να εξηγήσει στην κόρη του γιατί συζητούσε για το πέος ενός αγάλματος με ένα κορίτσι ηλικίας δέκα ετών.

Συνέχισε:

Μετά από ένα χρόνο ταξιδεύοντας στον κόσμο, κατάλαβε ότι ήταν καιρός να σταματήσουν να ταξιδεύουν και να το κάνουν μόνιμο. Ήταν πεπεισμένος ότι είχε βρει την αγάπη της ζωής του. Αλλά προτού να μπορέσει να κινηθεί, έπρεπε να ανακαλύψει πως θα μπορούσε να ζήσει. Αποφάσισε ότι θα γράψει για αυτό που έζησε, έναν ταξιδιωτικό οδηγό για ερωτευμένους σε όλες τις μεγάλες πόλεις του κόσμου.

Για μήνες μίλησαν και ποτέ δεν άφησε ότι κινούταν. Μια μέρα, ανέφερε ότι είχε έναν φίλο που μετακόμισε στο μέρος που ζούσε και χρειαζόταν βοήθεια για να διακοσμήσει το διαμέρισμά του. Ήξερε ότι είχε όνειρα να γίνει διακοσμήτρια και σκέφτηκε ότι θα ήταν μεγάλη ευκαιρία για αυτήν.

Πέρασαν αρκετές εβδομάδες και εκείνη αγόρασε μίσθωσε χρωματιστές, έβαλε τα έπιπλα και διακοσμούσε το διαμέρισμα βάσει των προδιαγραφών  που παρείχε. Του έστειλε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τη σύσταση μιας συνάντησης για να δείξει στον πελάτη το διαμέρισμα. Παρασκευή 2μμ.

Έφτασε νωρίς για να εξασφαλίσει ότι όλα ήταν σωστά. Ήταν ο πρώτος πραγματικός πελάτης της και ήθελε τα πάντα να είναι τέλεια. Ακολούθησε τις προδιαγραφές αλλά δόθηκε ευελιξία για να είναι δημιουργική και αυτό ακριβώς έκανε. Από τις κουρτίνες, τις επιλογές μαξιλαριών και ακόμη και το είδος των λινών που επέλεξε για το κρεβάτι, έβαλε την πινελιά της στο διαμέρισμα ως υπογραφή.

Η πόρτα κουνιόταν. Στάθηκε στο σαλόνι, έδωσε στον εαυτό της μια στιγμή πάλι για να επιβεβαιωθεί ότι φαινόταν επαγγελματίας. Τότε εκείνος μπήκε στο διαμέρισμα. Κοίταξε με έκπληξη.

«Έκανες καλή δουλειά με το μέρος», είπε.

Χαμογέλασε, αλλά ήταν μπερδεμένη. «Τι κάνεις εδώ;»

«Έχω ένα ραντεβού για να δω το μέρος στις 2.»

«Εσύ; Γιατί θα έπρεπε να δεις αυτό το μέρος; Τι κάνεις εδώ;»

Αυτός χαμογέλασε. «Λοιπόν, προφανώς πρέπει να δω τι έκανες με το διαμέρισμά μας.»

Τελικά την σόκαρε. «Είσαι ο πελάτης;»

«Αυτός, με σάρκα και οστά.»

«Και αυτό είναι το σπίτι σου;»

«Όχι, αυτό είναι το σπίτι μας.» Πήγε προς το μέρος της και την τράβηξε κοντά.

«Δεν θέλω ποτέ να είμαι μακριά σου ξανά. Αυτό… είναι το σπίτι μας.»

«Έτσι, ποτέ δε θα φύγεις ξανά;»

«Ποτέ ξανά.»

Φιλήθηκαν. Και δεν την άφησε ποτέ ξανά.

« Οοοοοοο…. Αυτό είναι τόσο γλυκό. Αλλά αν θέλεις πραγματικά να κάνεις την ιστορία σπουδαία, πρέπει να βάλεις μερικούς νάνους και μια καλή νεράιδα.» εξήγησε η Δανάη.

Ο παππούς σηκώθηκε από το τραπέζι. Είσαι αστεία. Ας κρατήσουμε την καλή νεράιδα για την επόμενη ιστορία. Γύρισε στο ψυγείο, άνοιξε την πόρτα και έβγαλε ένα μπουκάλι νερό. Άνοιξε το καπάκι και έβαλε το μπουκάλι στο στόμα του.

«Καλύτερα όχι» είπε μια φωνή πίσω του. «Πάρε ένα ποτήρι γέρο.»

Η Δανάη πήδηξε από την καρέκλα της. «Γιαγιά!»

Η γιαγιά έφτασε τη Δανάη. «Πώς είναι το κοριτσάκι μου;»

«Είμαι υπέροχα. Ο παππούς μου είπε μόλις μια ιστορία αγάπης. Δεν ήταν ένα πραγματικό παραμύθι, αλλά ήταν ωραίο ούτως ή άλλως.»

«Μια ιστορία αγάπης που ήταν σχεδόν παραμύθι. Αυτό είναι πραγματικά γλυκό από τον παππού. Υποθέτω ότι είναι καλύτερο από την ιστορία με την απαγωγή από εξωγήινους που σου δημιουργούσε εφιάλτες.»

Χτύπησε το μπράτσο του παππού.

«Όχι. Δεν υπάρχουν εφιάλτες από αυτό. Αλλά ελπίζω να βρω μια αγάπη σαν κι αυτή μια μέρα.»

«Σε εύθετο χρόνο νεαρή μου. Σε εύθετο χρόνο, δήλωσε η γιαγιά. Έσκυψε για να φιλήσει τη Δανάη στο μέτωπο. Η Δανάη κοίταξε το λαιμό της γιαγιά της. Κρεμόταν ένα φυλαχτό. Ένα φυλαχτό σε σχήμα καρδιάς με το λογότυπο των New Orleans Saints στη μέση. Η γιαγιά κοίταξε τη Δανάη και χαμογέλασε. Η Δανάη χαμογέλασε στη γιαγιά της και προσπάθησε να φτάσει για να αγγίξει το φυλαχτό. Το έφτασε το έτριβε απαλά.

«Μερικές φορές τα παραμύθια γίνονται πραγματικότητα». Φίλησε τη Δανάη. Έτριβε το φυλαχτό που κρεμόταν από το λαιμό της και στράφηκε στον παππού. Τον φίλησε στο λαιμό και έφυγε από την κουζίνα.

«Το τέλος», είπε η Δανάη.

«Το τέλος», είπε ο παππούς.

Tags: Μια ιστορία αγάπης βγαλμένη από παραμύθι, Φραγκίσκα Στρούμπου

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 shares

See You In FB