Μην κρίνεις, γιατί θα κριθείς

της Λουκίας Πέτρου

Κρίνεις τους άλλους; Την εμφάνιση ή και τη συμπεριφορά τους; Τον τρόπο που σκέφτονται, τον τρόπο που ενεργούν; Ψάχνεις πάντα το λάθος, το ατόπημα ή οτιδήποτε παρεκκλίνει από τα δικά σου υψηλά (ή και μη) πρότυπα, είναι κατακριτέο; Πριν εκφέρεις τη γνώμη σου όμως, έχεις φροντίσει να δικαιολογήσεις την πράξη ή τη συμπεριφορά που κρίνεις, ή ο πήχης που στερέωσες πέφτει με το πρώτο φύσημα; Ή ακόμα περισσότερο, έχεις φροντίσει να μην ενεργείς κι εσύ, βάσει αυτών που κρίνεις;
Οι ελεύθεροι άνθρωποι επιλέγουν τον τρόπο που ζουν, φέρονται, ντύνονται και πράττουν έως του σημείου που δε θίγουν τις αντίστοιχες συμπεριφορές και πράξεις των υπολοίπων. Βάσει των αντιλήψεων τους, της νοοτροπίας αυτών και του αξιακού τους συστήματος. Επιλέγουν, είναι η λέξη-κλειδί. Οι ελεύθεροι άνθρωποι έχουν επιλογές. Οι καταπιεσμένοι, εγκλωβισμένοι ή και φοβισμένοι όμως όχι. Μην κρίνεις λοιπόν, αυτούς που δε μπορούν. Και για να είμαστε ακριβείς, μην κρίνεις κανέναν. Ελεύθερους και μη. Γιατί τότε, δίνεις κι εσύ το δικαίωμα της δικής σου κριτικής στους υπόλοιπους.

Εσύ που κρίνεις, αντέχεις την κριτική που σου ασκείται; Πως αντιδράς όταν την ακούς; Θίγεσαι, πληγώνεσαι, λυπάσαι ή στεναχωριέσαι; Αδιαφορείς ή γελάς; Την προσπερνάς ή την αναλύεις; Σε επηρεάζει ή όχι; Πως αμύνεσαι σ΄αυτήν; Όταν έρχεσαι στη θέση εκείνου που έκρινες, σχολίασες, ίσως πλήγωσες, ίσως στεναχώρησες; Όταν ανοίγεις εσύ ένα παράθυρο σχολιασμού, επιτρέπεις στους άλλους με τη σειρά τους να ανοίξουν μία πόρτα. Και μέσα από την πόρτα αυτή, θα εισβάλλουν όλα τα δαιμόνια που σε στοιχειώνουν. Κι άλλα, άγνωστα σε σένα και τους φόβους σου. Και τότε η μάχη μαζί τους, ίσως να μην είναι και τόσο αναίμακτη, όσο νόμιζες.
Σκέψου πριν κρίνεις και κρίνε αφού σκεφτείς.
Τις ιδιαιτερότητες και τις ιδιομορφίες εκείνων που κρίνεις. Τις ικανότητες και τις ανάγκες τους. Τις αντοχές και τις αντιδράσεις τους. Στα σχόλια και τις συμπεριφορές σου.
Μην πληγώνεις ανθρώπους και προσωπικότητες. Σεβάσου τη διαφορετικότητα, για να σε σεβαστεί κι αυτή. Σεβασμός είναι η λέξη. Και συνάμα και η συμπεριφορά.
Η δική σου και των άλλων.

Tags: Λουκία Πέτρου, Μην κρίνεις γιατί θα κριθείς...

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Comments

  • Γεράσιμος Μηνάς.
  • 1 Δεκεμβρίου 2018
  Απάντηση

  Καλό χειμώνα, εύχομαι, και όπου να ‘ναι, καλές γιορτές.

  Η συμπαντική δικαιοσύνη, λειτουργεί μόνο στους απλούς και καθημερινούς ανθρώπους, που ονομάζουμε: πολίτες. Όταν κάνουμε κακό στους άλλους, κάποιος άλλος θα βρεθεί να μας ενοχλήσει, είτε την ίδια στιγμή ή κάποια άλλη φορά. Συμπαντική δικαιοσύνη κατ’ εμέ, σημαίνει: το πως λειτουργεί ο Θεός, προσπαθώντας να συμμορφώσει ανθρώπους που συμπεριφέρονται ..παράλογα.. επειδή απλά, βλέπει σε ορισμένους από αυτούς, πως υπάρχει ελπίδα να μετανιώσουν για πράγματα και καταστάσεις.
  Μόνο που η ανεκτικότητα προς ότι, μας ενοχλεί, έχει και τα όρια της. Ιδίως όταν έχει να κάνει με γείτονες που ποτέ τους, δεν έμαθαν να σέβονται οτιδήποτε: ας πούμε τις ώρες κοινής ησυχίας. Παράδειγμα, κάτι που έχει γίνει πλέον, μάστιγα χωρίς δυνατότητα ίασης: άντρες που αγοράζουν ή μετατρέπουν οχήματα, σε επίπεδο χιλιάδων κυβικών (το καταλαβαίνεις από τα φιμέ τζάμια). Επιστρέφουν λοιπόν ή αναχωρούν μες τ’ άγρια μεσάνυχτα, ξυπνώντας όλους, σε ακτίνα έως και πολλών δεκάδων μέτρων, τριγύρω. Πόσο έλεος να δείξεις σε έναν τέτοιο άνθρωπο. Πως είναι δυνατόν να μην τον κρίνεις ακόμη και να τον…καταδικάσεις ως δικαστής… Πως είναι δυνατόν να σκεφτείς πως αυτός ο άνθρωπος έχει καλά στοιχεία μέσα του ή απλά δεν ξέρει τι κάνει.
  Ας το μετρήσουμε λίγο: δεν ξέρει τι κάνει. Δηλαδή είναι ανώριμος ή απλά κάτι λάθος συμβαίνει στις αποφάσεις που παράγει… ο εγκέφαλος του.
  Οι άνθρωποι σήμερα κρίνουν (ιδιαίτερα αρκετά ελεύθερα, στα κοινωνικά δίκτυα) όχι επειδή δεν έχουν τι να κάνουν, αλλά επειδή πιστεύουν ότι δεν θα υπάρξουν συνέπειες για αυτά τους, τα φερσίματα. Η αγένεια σήμερα, συμβαδίζει με την έλλειψη ωριμότητας και με αρκετά άλλα στοιχεία, που μετατρέπουν ένα ή περισσότερα άτομα, σε “νεκρό” από ψυχολογικής πλευράς, αφού στην άλλη όχθη, μια καλή καρδιά, συμβαδίζει μόνο και πάντοτε: με ικανοποιητικό βαθμό, υγιούς νοημοσύνης.
  Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω πως έχουν διαγραφεί από το λεξιλόγιο αρκετών, έννοιες, όπως, κύρος, ηθική, σοβαρότητα, αυστηρότητα, διαλογή, ηρεμία, και οτιδήποτε είναι ικανό, να μας επιστρέψει εκεί όπου λειτουργεί διακριτικά η ασημαντότητα.
  Καλή συνέχεια. Ευχαριστώ. Με σεβασμό, Γεράσιμος Μηνάς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 shares

See You In FB