Με ποια γυαλιά βλέπετε τη ζωή;

Της Μαρίας Κωνσταντινοπούλου 

Πόσοι από σας βλέπετε το ποτήρι μισογεμάτο ή μισοάδειο; Είναι μία συχνή και βαρετή ερώτηση για να σας παρακινήσει να ξεφύγετε από τον κόσμο της απαισιοδοξίας και ίσως της κατάθλιψης. Σίγουρα, όλοι στις μέρες μας δεν κάνουμε πάρτι με όλα αυτά που συμβαίνουν, περνούσαμε δύσκολα και συνεχίζουμε…

Ο καθένας από εμάς είναι κάτι ξεχωριστό και μοναδικό σε αυτόν τον κόσμο και αντιμετωπίζει με διαφορετικό τρόπο τη ζωή. Οι διαφορετικές υφές του καθενός σηματοδοτούν στην πολυσήμαντη ύπαρξη μας. Ωστόσο, όσο ξεχωριστοί και αν είμαστε, πάντοτε αισθανόμαστε πως κάτι μας ενώνει με τον απέναντι. Τι περίεργο και αυτό; Το αίμα δεν ενώνει τους ανθρώπους, αλλά τα κοινά βιώματα, ίσως φορούν τα ίδια γυαλιά; Ή μήπως όχι;

Η αγάπη για τη ζωή δε σταματά ποτέ, είναι μία αλήθεια. Ζωή δεν είναι μεγάλα πράγματα, αλλά τα μικρά και τα σύντομα, της στιγμής τα λέω. Ένα κρυμμένο χαμόγελο, μία αγκαλιά, ένα βλέμμα στον ουρανό είναι αρκετά για να είσαι ευγνώμων. Η λέξη «κλειδί» για τη ζωή είναι η ευγνωμοσύνη για όλα όσα έχουμε. Συνειδητοποιούμε τι έχουμε και τι δεν θέλουμε, μαζεύουμε άχρηστα πράγματα. Απορροφούμε ενέργεια σε όσα δεν έχουν αξία. Πράγματι τι έχει αξία πια; Στεναχωριόμαστε για εργασίες, δουλειές, τι θα αγοράσουμε, τι καλό θα φάμε και ό,τι άλλο σκέφτεται ένας σύγχρονος υλιστής.

Εκτός από αυτά, πόσα ζευγάρια γυαλιά έχετε στην κατοχή σας; Μετρήστε τα, το πρώτο βήμα. Στη συνέχεια, δοκιμάστε τα και δείτε πως βλέπετε με το κάθε ζευγάρι. Βλέπετε το ίδιο; Όσα και να φορέσετε, σύντομα θα διαπιστώσετε πως όλα θα βλέπετε διαφορετικά, εξαρτάται και από τον φακό πόσο ανοιχτά ή σκούρα βλέπετε το φόντο. Έτσι, είναι και το ανηφόρι της ζωής. Γι’ αυτό εξοπλιστείτε με πολλά ζευγάρια, θα σας χρειαστούν!

Η ποικιλία έχει ενδιαφέρον και είναι άκρως ελκυστική. Αρχικά, δεν κάνουμε το χατίρι στη ρουτίνα, δεύτερον, είμαστε ενεργητικοί στο να δοκιμάζουμε και να μαθαίνουμε πολλές αποχρώσεις της ζωής. Το σημαντικό είναι να γεύεσαι, να μη σ’ αρέσει αλλά να βρεις τρόπο να το αγαπήσεις. Τίποτα δεν πρέπει να μένει απ’ έξω. Στο περιθώριο δεν μένει κανείς.

Η αποφυγή δεν είναι λύση ούτε καταφύγιο. Αποτελεί απλά μία δικαιολογία για να μην «φορέσεις τα γυαλιά». Το σπίτι, τα κλειστά τηλέφωνα, οι κοφτές κουβέντες σας περιορίζουν και δε συνεχίζουν τη ζωή σας. Μόνο εντείνουν τη δυσκολία της προσαρμογής σας στη ζωή.

Δεύτερο συστατικό είναι ο χρόνος. Αλήθεια ή ψέμα; Σίγουρα, είναι μία φράση που λέμε όλοι για να καλύψουμε το κενό της σιωπής που γνωρίζουμε πως είναι επικίνδυνο. Ο χρόνος δεν αλλάζει κάτι στη ζωή μας, αλλά μας δίνει τη δυνατότητα να πάρουμε το σωστό ζευγάρι γυαλιών την κατάλληλη στιγμή, ώστε να δούμε αυτό το ποτήρι που αναφέρθηκε στην εισαγωγή, όπως πρέπει. Φιλτράρουμε τα συναισθήματα, την αλήθεια και τακτοποιούμε τον εαυτό μας για να συνεχίσουμε να διασχίζουμε τους δρόμους της ζωής.

Το ανηφόρι της ζωής είναι πολύ κλισέ, αλλά ταυτόχρονα πολύ αληθινό. Να μη φοβόμαστε τις λέξεις, ούτε τι επιφυλάσσει η ζωή. Πολλά γυαλιά, πολλές διαφορετικές οπτικές. Τι διαλέγετε;

Tags: Μαρία Κωνσταντινοπούλου, Με ποια γυαλιά βλέπετε τη ζωή

Related Posts

Previous Post Next Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 shares

See You In FB