Lucy Stone, η ακτιβίστρια

του Χρήστου Καρακατσάνη

H Lucy Stone, πρωτοπόρος ακτιβίστρια, έθεσε ως σκοπό της ζωής της να αγωνιστεί για τα δικαιώματα των γυναικών, σε μια εποχή που το γυναικείο φύλο θεωρούνταν το κατώτερο και αντιμετωπίζονταν και έτσι.

Πρώιμα Χρόνια
Γεννήθηκε στις 13 Αυγούστου το 1818 στη Μασαχουσέτη. Επηρεάστηκε βαθιά από τους γονείς της, Francis Stone και Hannah Matthew, τόσο στον τρόπο σκέψης αλλά και όσο στις ενέργειες που πραγματοποίησε αργότερα, καθώς αποτέλεσαν και οι ίδιοι υπέρμαχοι της δικαιοσύνης μεταξύ των δύο φύλων. Παρόλα αυτά, αντιστάθηκε στις επιθυμίες τους, επιθυμώντας η ίδια να ξεκινήσει ακαδημαϊκή καριέρα.
Με πείσμα και επιθυμία για γνώση, γράφτηκε στο Κολλέγιο Oberlin, στο Οχάιο το 1843. Το συγκεκριμένο κολλέγιο όμως διέθεται κάτι το οποίο η Lucy απεχθανόταν. Υπήρχε η νοοτροπία του κατώτερου φύλου, εμφυτευμένη στο μυαλό όχι μόνο των μαθητών, αλλά και στις ανώτερες τάξεις. Ένα παράδειγμα το οποίο υποδείκνυε την κατάσταση που επικρατούσε, ήταν πως δεν δινόταν στη Lucy το δικαίωμα να πραγματοποιήσει δημόσιο λόγο. Παρά την απογοήτευση της, συνέχισε τις σπουδές της και αποφοίτησε το 1847, όντας η πρώτη γυναίκα από τη Μασαχουσέτη που ήταν κάτοχος πτυχίου.

Η δράση της
Μετά την αποφοίτηση της, εργάστηκε στην Αμερικάνικη Κοινότητα κατά της Σκλαβιάς. Ταυτίστηκε με το επάγγελμα της και συνέχισε με πάθος τον αγώνα κατά της σκλαβιάς. Παράλληλα, κατάφερε να κερδίσει το δικαίωμα του δημόσιου λόγου, γεγονός που αποτέλεσε σημαντικό προτέρημα για την καριέρα και τη δράση της.
Παρά το γεγονός ότι οι ομιλίες της συχνά διακόπτονταν από τους αντίπαλους της, η Stone συνέχισε ακάθεκτη το έργο της και χάρη σε αυτή τα δικαιώματα των γυναικών και η δράση κατά της σκλαβιάς απέκτησαν φωνή.
Το 1850, η Lucy Stone δημιούργησε για πρώτη φορά το εθνικό Συνέδριο των Γυναικείων Δικαιωμάτων στο Worcester της Μασαχουσέτης. Αποτέλεσε ένα παγκόσμια πρωτόγνωρο γεγονός και η Stone αναδείχθηκε αρχηγός. Οι ομιλίες της στο συνέδριο τυπώθηκαν σε εφημερίδες σε όλη την επικράτεια.
Συνέχισε τη δράση της σε όλη τη Βόρεια Αμερική και το 1868 συνίδρυσε και έγινε πρόεδρος του Συλλόγου Δικαιώματος Ψήφου των Γυναικών στο New Jersey, το οποίο θα αντικατασταθεί από Σύλλογο Γυναικών Ψηφοφόρων το 1920. Επιπρόσθετα, βοήθησε στη δημιουργία του Αμερικάνικου Συλλόγου Ίσων Δικαιωμάτων.
Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου της Αμερικής, η Stone ήρθε σε αντιπαράθεση με πρώην συναγωνίστριες και συναδέλφισες της, για το δικαίωμα ψήφου των αφροαμερικάνων. Η ίδια τους υπερασπιζόταν, θεωρώντας πως με την ενίσχυση του δικαιώματος της ψήφου των αφροαμερικάνων, θα ενισχύονταν παράλληλα και των γυναικών. Η αντίθετη πλευρά δεν το ανέχτηκε και θεώρησαν το σκεπτικό της Stone ως προδοσία για τα δικαιώματα των γυναικών.
Η δράση της Lucy Stone, με την πάροδο του χρόνου, άλλαξε ριζικά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονταν οι γυναίκες. Τα επιτεύγματα της άλλαξαν, αν και όχι απότομα αλλά σταδιακά, μια νοοτροπία που την εποχή εκείνη ήταν κυρίαρχη. Έζησε για να δει έναν από τους στόχους της να πραγματοποιούνται, την κατάργηση της σκλαβιάς, αλλά πέθανε στις 18 Οκτωβρίου του 1893, 30 χρόνια πριν το δικαίωμα της ψήφου των γυναικών (1920). Η δράση της έγραψε ιστορία, καταφέρνοντας να συσπειρώσει ανθρώπους με την ίδια νοοτροπία και αποτέλεσε θεμέλιο λίθο για τα δικαιώματα των γυναικών, την κατάργηση της σκλαβιάς και την ισότητα.

Tags: Lucy Stone, Lucy Stone η ακτιβίστρια, η ακτιβίστρια, Χρήστος Καρακατσάνης

Related Posts

Previous Post Next Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 shares

See You In FB