Λίγα λόγια κι αληθινά

της Φανής Μιχαήλ

Υπάρχουν άνθρωποι που δε μιλάνε πολύ, λένε λίγα και καλά. Κάποιοι τους λένε αντικοινωνικούς, κάποιοι άλλοι τους λένε μονόχνωτους, μερικοί τους αποκαλούν σνομπ και κλειστούς χαρακτήρες. Εγώ πάλι, τους θεωρώ γοητευτικούς και σαγηνευτικούς, μυστηριώδεις και αινιγματικούς.
Γιατί πρέπει να περιαυτολογούμε για όλα όταν μιλάμε; Πειράζει που θέλω να ακούω λίγες και ουσιώδεις κουβέντες, πειράζει που αυτά που ακούω και λέω, επιθυμώ να τα εννοούνε και να τα εννοώ πραγματικά; Γιατί πρέπει να ντύνουμε και να ωραιοποιούμε τα πάντα όταν συζητάμε; Θέλω λίγες κουβέντες και αληθινές, όπως κι όταν πρέπει.

Θέλω να με κοιτάνε κι ακόμα κι η σιωπή που υπάρχει τριγύρω να κάνει θόρυβο, αλλά ουσιαστικό κι όχι αποπροσανατολιστικό. Θέλω τη σιωπή στη ζωή μου, μερικές φορές είναι το πιο δυνατό ουρλιαχτό.
Θέλω όταν σωπαίνω, να καταλαβαίνει ο άλλος γιατί συμβαίνει· κι όσα του λέω με τα μάτια δεν υπάρχουν λέξεις, εκφράσεις και λόγια, όσο πλούσια κι αν είναι η γλώσσα μας, που μπορούν να το αποτυπώσουν. Τα συναισθήματα σχεδόν ποτέ δεν είναι θορυβώδη, είναι δυνατά, αλλά σχεδόν πάντα σιωπηλά. Θέλω τη σιωπή μου να τη σέβεσαι και να την αποδέχεσαι και το ίδιο θα κάνω κι εγώ, επειδή ξέρω πότε χρειάζεται και ποιος είναι ο λόγος. Δε θέλω μεγάλα λόγια, μόνο μεγάλες και μικρές πράξεις.
Θέλω το θυμό μου, τα νεύρα μου, την απόγνωση, τη χαρά και τη συγκίνηση να τα εκφράζω με το βλέμμα μου κι όχι με λόγια και βαρύγδουπες δηλώσεις. Όταν πρέπει να ειπωθούν κάποια πράγματα, μην ανησυχείς θα γίνει, όταν κι όπως πρέπει, όμως. Δε θέλω να ακούω πράγματα, απλά επειδή δεν έχεις κάτι καλύτερο να κάνεις, για να γεμίσεις τα κενά ή για να καλύψεις την αμηχανία σου. Ακόμα και τότε, προτιμώ τη σιωπή, είναι πιο ειλικρινής σαν αντίδραση.

Μοιραστείτε τη σκέψη σας και τα συναισθήματα σας, εννοείται μιλώντας, αλλά χωρίς πολλές «σάλτσες», με λίγες και ξεκάθαρες κουβέντες. Μην πιέζετε τους άλλους και κυρίως, μην πιέζετε καταστάσεις, απλά και μόνο επειδή νομίζετε ότι έτσι πρέπει. Και τελικά, ποιος λέει τι πρέπει και τι δεν πρέπει, υπάρχει κάποιο εγχειρίδιο και δεν το έχω δει να κυκλοφορεί στην αγορά εγώ; Ο καθένας μας επιλέγει πώς και τι θα νιώσει και τον τρόπο που θα το εκφράσει, δε θα σας πω εγώ πώς θα το κάνετε, αλλά όλα με μέτρο. Να λέτε όσα αισθάνεστε, μην τα κρατάτε μέσα σας, αλλά χωρίς υπερβολές και κυρίως χωρίς ανούσιες λέξεις.
Έχω καταλάβει, με τα χρόνια, πώς τα πολλά λόγια φανερώνουν ψέματα και θέλουν να κρύψουν την αλήθεια. Έχω βεβαιωθεί πια ότι τα λιγότερα λόγια λένε την αλήθεια και συστήνουν πιο καθαρούς ανθρώπους. Τα λίγα αρκούν για να γνωρίσεις και να γνωριστείς με τον άλλο απέναντι σου και τα πολλά θα έρθουν με τον καιρό. Θέλω να βλέπω καθαρές ματιές και να ακούω λιγότερες δήθεν λέξεις, οι πράξεις σχεδόν ποτέ δε λένε ψέματα, ενώ τα λόγια το πιθανότερο.

Θέλω να σε κοιτάω και τα περισσότερα να μου τα λες με τα μάτια κι όχι με το στόμα.

Tags: Λίγα λόγια κι αληθινά, Φανή Μιχαήλ

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 shares

See You In FB