Η σιωπή δεν είναι χρυσός

της Άννας-Μαρίας Δρόσου

Οι ανθρώπινες σχέσεις από απόσταση, φαντάζουν ευτυχή ατυχήματα, αποτελούμενα από μία τυχαία συνάντηση δύο ή περισσοτέρων ατόμων, μία κοινή καθημερινότητα βασισμένη ενδεχομένως σε συμπτώσεις και φυσικά το απότομο ή και γρήγορο γκραν φινάλε. Στην πραγματική ζωή όμως, η συνάντηση σαφώς και ενδέχεται να είναι συμπτωματική, η διατήρηση όμως και η εξέλιξη μιας σχέσης, ερωτικής ή φιλικής φύσεως, χρειάζεται κάτι ισχυρότερο από απλή τύχη για να λειτουργήσει.

Απαιτεί, αρχικά την αμέριστη προσοχή των εμπλεκόμενων και η τελευταία εκφράζεται ποικιλοτρόπως. Συγκεκριμένα, την προσοχή ακολουθούν οι πράξεις, από τις πιο μικρές έως και τις μεγαλύτερες, τις απλούστερες, τις μπερδεμένες, τις εκκωφαντικές, τις δύσκολες. Μερικοί αρέσκονται στον όρο “αποδείξεις” καθώς οι πράξεις ενδεχομένως να αποδεικνύουν το ενδιαφέρον, την προσοχή, την αγάπη, το σεβασμό. Στην πραγματικότητα όμως, αν η ύπαρξη τους υφίσταται και είναι γνήσια, τότε τις αποδείξεις τις αφήνουμε για τα μαθηματικά. Άλλοι, τις βλέπουν ως αναπόφευκτο σημείο της κοινής καθημερινότητας που την εμπλουτίζει αναπάντεχα. Ως τα απαραίτητα και κατάλληλα βήματα, που επαναλαμβανόμενα σε διαφορετικά μοτίβα και σχηματισμούς, μορφοποιούν έναν χορό συνοδευόμενο από μία ξεχωριστή, κάθε φορά, μελωδία.

Η μελωδία αυτή ενδέχεται να είναι γλυκιά, ήρεμη, γαλήνια, ανακουφιστική, μεθυστική. Βέβαια, σύντομα μεταβάλλεται σε έντονη, ρυθμική, λυπητερή, ή και εκνευριστική. Δεν είναι άλλη από τα λόγια που ακούμε καθημερινώς, τις κουβέντες που χαρίζουμε απλόχερα σε συνανθρώπους μας, την αγάπη που δίνουμε ή τον πόνο που κερνάμε αναλόγως των περιστάσεων. Όσο ανάγκη έχει κανείς να ακούσει ένα γλυκό “καληνύχτα”, άλλο τόσο ανάγκη έχει να πει ένα χαρούμενο, γεμάτο ενέργεια και νάζι “καλημέρααααα!”. Στην αντίπερα όχθη, όπου νάζια και αστεϊσμοί έχουν εγκαταλείψει προ πολλού, οι καβγάδες αναλαμβάνουν τα ηνία με μικρές εναλλαγές σιωπής, καθώς όλοι γνωρίζουμε τη ρήση “η καλύτερη απάντηση είναι η σιωπή”. Είναι όμως κατ’ουσίαν αλήθεια;

Θα υποστήριζε κανείς πως σε καταστάσεις θυμού και ταραχής, μερικά λεπτά σιωπής είναι σωτήρια. Το να σκέφτεται όμως κανείς, πριν μιλήσει, κρίνεται εξίσου απαραίτητο. Για να ξεφύγουμε απ’ αυτό το ταχύτατα εξελισσόμενο παράδοξο, η σιωπή είναι θεμιτή αλλά όπως και πολλά άλλα στη ζωή, συνιστάται με μέτρο, κάτι που το έχουμε παραμελήσει. Γεγονός που ολοένα δυσχεραίνει την κατάσταση είναι η νοητή ταύτιση της σιωπής με την παντελή απουσία πράξης. Επομένως όσον αφορά την πληθώρα των καταστάσεων-τηρουμένων των εξαιρέσεων σαφώς- οτιδήποτε, οποιαδήποτε εξήγηση, οποιαδήποτε ενέργεια είναι καλύτερη από την σιωπή. Ένα έντονο βλέμμα, μία αγκαλιά, ένα δυνατό χτύπημα της πόρτας κατά την έξοδο, ή ένα τηλέφωνο είναι πολύ καλύτερο από μία κενή και μάλιστα προσποιητή σιωπή.

Ανεξάρτητα από τις επικρατούσες συνθήκες, η σιωπή δεν βλάπτει μονάχα εκείνον που την δέχεται, αλλά και αυτόν που την “χρησιμοποιεί”. Η προσποιητή σιωπή ειδικότερα, είναι ένα εξαιρετικά επικίνδυνο εργαλείο, που πληγώνει την υπάρχουσα σχέση και την φορτώνει με ένα αναπάντεχο βάρος. Εκείνος που δεν λέει όσα έχει να πει, παραμόνο αρκείται σε μία δειλή σιωπή, όχι μόνο οδηγεί αυτόν που έχει δίπλα του απέναντί του, αλλά επιβαρύνεται και ο ίδιος με τον χείριστο τρόπο. Όσα δεν λέμε, μας πνίγουν. Γίνονται ένα κουβάρι που στέκεται στο λαιμό, που μας εμποδίζει να ανασάνουμε, να κοιμηθούμε, να λειτουργήσουμε, να ησυχάσουμε. Κι όσο δεν ησυχάζει ο ένας, δεν ηρεμεί ούτε ο άλλος, καθώς ο πρώτος τρέμει από αυτά που δεν λέει και ο επόμενος εξαιτίας της άγνοιας. Επιπλέον η απουσία, ας πούμε, της πράξης α, ορισμένες φορές, συνεπάγεται την απουσία της πράξης β. Δεν μπορεί κανείς να ζητήσει συγνώμη, αν δεν έχει συνειδητοποιήσει το σφάλμα του, ούτε να αποδεχτεί μια πρόσκληση που δεν έχει λάβει.

Οι προαναφερθείσες διαδικασίες λοιπόν, μας κάνουν έναν χορό μαντάρα. Χειρότερος όμως είναι ένας βουβός χορός. Το χείριστο δε, είναι η άδεια πίστα. Γι’ αυτό να μιλάμε και να χορεύουμε, ο συνδυασμός κάνει θαύματα!

Tags: Άννα-Μαρία Δρόσου, Η σιωπή δεν είναι χρυσός

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 shares

See You In FB