Επικοινωνούμε όταν σε κοιτώ

της Στέλλας Κολώνια
Σύμβουλος ψυχικής υγείας-ψυχοθεραπεύτρια

Στις μέρες μας όσο η τεχνολογία εξελίσσεται τόσο οι ανθρώπινες επαφές εκλείπουν. Πλέον όλοι είμαστε με ένα κινητό και ένα tablet στο χέρι αναπτύσσοντας εικονικούς διαλόγους και φιλικές επαφές στον διαδικτυακό κόσμο.
Τι γίνεται όμως όταν πέφτει το σκοτάδι και ερχόμαστε αντιμέτωποι με το σκοτεινό κομμάτι που κρύβεται μέσα μας; Εκεί αρχίζει η τριβή με τον εαυτό μας που όλες οι αδυναμίες βγαίνουν στην επιφάνεια και ίσως διπλασιάζονται αφού η μοναξιά γίνεται απειλή.
Η αληθινή επικοινωνία με έναν φίλο, με την οικογένεια ή με τον σύντροφο είναι η σωτηρία σε αυτή την εξελικτική διαδικτυακή κατάσταση που έχει γίνει ένα με την καθημερινότητα μας και με τους ανθρώπους γύρω μας.
Τα τελευταία χρόνια τα διαζύγια τείνουν να είναι περισσότερα και η αιτία όπως ακούγεται είναι η έλλειψη επικοινωνίας. Οι άνθρωποι σταματούν να επικοινωνούν από ένα σημείο και μετά και αρχίζει η απομάκρυνση. Η επικοινωνία είναι σημαντική για όλων των ειδών σχέσεων. Το να εκφράζεται κανείς και να εξωτερικεύει πως νιώθει, τι τον ενοχλεί και να ζητά αυτό που θέλει χρειάζεται για να το πετύχει άμεση επικοινωνία.
Η ομιλία είναι η πιο σημαντική μορφή της αφού μπορεί κάποιος κατευθείαν να πει αυτό που σκέφτεται και αυτό που νιώθει.
Η γλώσσα που χρησιμοποιείται για την ομιλία, είναι μια ανθρώπινη μορφή επικοινωνίας αφού αποτελεί την ιδιαιτερότητα του ανθρώπινου είδους.
Η επικοινωνία όποια μορφή και αν έχει είναι σημαντική για την εξέλιξη μας. Μπορούμε να προλάβουμε καταστάσεις και να έχουμε μια ικανοποιητική καθημερινότητα χωρίς προβλήματα. Οι ερωτικές σχέσεις θα πρέπει να βασίζονται στη επικοινωνία, να λέγεται ξεκάθαρα τι θέλει ο ένας από τον άλλον και η συζήτηση να είναι το όπλο για τυχόν εμπόδια. Ακόμη και οι φιλικές σχέσεις ή και οι οικογενειακές θα πρέπει να έχουν την επικοινωνία ως οδηγό επιβίωσης όταν τα πράγματα φεύγουν από τον έλεγχο.
Ο σεβασμός στην επικοινωνία είναι πολύ σημαντικός γιατί έτσι αποφεύγονται παρεξηγήσεις και οι άνθρωποι έρχονται πιο κοντά. Η γλώσσα λένε κόκαλα δεν έχει και κόκαλα τσακίζει. Η παροιμία αυτή θέλει να τονίσει πως ο λόγος μπορεί να γίνει επικίνδυνος και να πληγώσει όταν δεν γίνεται με ορθό τρόπο. Το να προσέχει κανείς αυτά που λέει θέλει εξάσκηση και αυτοσυγκράτηση για να μην υπερβούν τα όρια.
Ο άνθρωπος καλό θα ήταν να μιλάει πρώτα με τη φωνή της καρδιάς και ύστερα με τη φωνή της ομιλίας…

Tags: Επικοινωνούμε όταν σε κοιτώ, Στέλλα Κολώνια, Ψυχολογία

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 shares

See You In FB