Επειδή σ’ αγαπώ

της Φραγκίσκας Στρούμπου 

«Γιατί δεν θα μου μιλήσεις; Γιατί δεν θα μου πεις τι είναι λάθος;» εκείνη ρώτησε.
Επειδή σε αγαπώ, εκείνος απάντησε.
-Γιατί δε θα δεχτείς τη συγνώμη μου για το ό,τι φοβάμαι, που είμαι εθισμένη στο δράμα μου, που θέλω να αγκαλιάσω το φόβο που κυριάρχησε στη ζωή μου;
-Επειδή σ’ αγαπώ. Γιατί με αγαπώ.
-Γιατί δε με βοηθάς, να είσαι η δύναμή μου όταν είμαι αδύναμη, να είσαι τα αυτιά μου όταν μεγαλώσω και δεν ακούω καλά, να είσαι η ανάσα μου όταν δεν μπορώ να αναπνεύσω;
-Επειδή σ’ αγαπώ. Είσαι τέλεια. Δεν είσαι αδύναμη, είσαι δυνατή πέρα από το μέτρο. Δεν είσαι κωφή ή τυφλή ή οτιδήποτε άλλο, απλά επιλέγεις να κρατήσεις τα αυτιά και τα μάτια σου κλειστά. Δεν μπορώ να σου δώσω αέρα όταν είσαι εσύ που κρατάς την αναπνοή σου. Σ’ αγαπώ αρκετά για να σε αφήσω να ανακαλύψεις αυτά τα πράγματα όχι μέσα από εμένα, αλλά μέσα από σένα.
-Γιατί είσαι τόσο απόμακρος; Γιατί είσαι τόσο ψυχρός;
-Επειδή σ’ αγαπώ. Δεν έχω έντονο ενδιαφέρον για τα χαλασμένα, σάπια στρώματα του υφάσματος που έχεις τυλιχτεί μέσα. Κάτω από αυτά είναι το φως που έχω μεγαλώσει για να αγαπώ, το τραγούδι που μου αρέσει να ακούω. Σ’ αγαπώ εκεί, και είμαι τόσο κοντά σε σένα εκεί που δεν μπορώ να είμαι κοντά σε σένα οπουδήποτε αλλού. Αποδέχομαι τα στρώματα, αλλά δεν μπορώ να τα αγκαλιάσω και εσένα την ίδια στιγμή. Άφησε τα να φύγουν και δες που είμαι, εκεί δίπλα σου. Κράτησε τα σφιχτά και δες ότι δεν υπάρχει χώρος στην αγκαλιά σου για τίποτα άλλο.
-Αλλά είναι κομμάτι μου. Δεν μπορείς να με αγαπάς χωρίς να τα αγαπάς.
-Αχ, αλλά μπορώ. Επειδή σε αγαπώ, δεν μπορώ να τα αγαπήσω. Δεν είναι κομμάτι σου, έχεις πει στον εαυτό σου τόσες πολλές φορές ότι εσύ κι αυτά είστε ένα που πιστεύεις τώρα στο ψέμα. Τα υιοθέτησες σαν τα άκρα σου, στηρίζοντας τα ως το δεκανίκι σου, και δημιούργησες μια ολόκληρη ύπαρξη βασισμένη στις ιστορίες που λένε. Σου λέω, επειδή σε αγαπώ, βλέπω όλη την αλήθεια. Δεν είσαι η θηλιά που τοποθετείς γύρω από το λαιμό σου, ή τα δεσμά που τοποθετείς γύρω από τους αστραγάλους σου. Είσαι ο εκτελεστής και ο φυλακισμένος, αλλά δεν είσαι η αγχόνη ούτε η φυλακή.
-Γιατί δεν με αποδέχεσαι, για μένα, και να με αγαπάς για αυτό που είμαι;
-Επειδή σ’ αγαπώ. Μέσα από τις διαμαρτυρίες σου και τα νευράκια σου, σε έχω αγαπήσει. Μέσα από τις αυταπάτες και τις φαντασιώσεις σου, σε αγάπησα. Δεν μπορώ, και δεν θα κουβαλήσω τους σταυρούς που έχεις χτίσει και έχεις αποφασίσει να μεταφέρεις. Σε δέχομαι, αλλά δεν μπορώ να τα δεχτώ. Είναι δικά σου, και τα επιλέγεις όλα αυτά. Αν νομίζεις ότι δεν είναι επώδυνο να παρακολουθήσεις, αν νομίζεις ότι δεν είναι δύσκολο να μην τα πάρω από εσένα, κάνεις λάθος. Ώστοσο, επειδή σε αγαπώ, είμαι πρόθυμος να παρακολουθώ τον αγώνα σου, ώστε να μπορείς να επιλέξεις είτε να τα πετάξεις στο έδαφος, είτε να συνεχίσεις να τα μεταφέρεις σαν να έχουν αξία. Αυτά είναι τα μαθήματα σου για να μάθεις, και δεν μπορώ να τα πάρω από εσένα και να σε αγαπώ την ίδια στιγμή.
-Επειδή σε αγαπώ, θα σε ακούσω να υποφέρεις κάτω από το βάρος των συσκευών σου. Επειδή με αγαπώ εγώ θα υποχωρήσω όταν προσπαθήσεις να τα παραδώσεις σε μένα. Όταν προσπαθήσεις να με καλύψεις με αυτά τα σάπια στρώματα υφάσματος που έχεις τυλιχτεί, το φως μέσα μου θα τα κάψει μακριά και θα θυμώσεις. Θα πεις άσχημα πράγματα, θα κάνεις άσχημα πράγματα. Θα προσπαθήσεις να χρησιμοποιήσεις το φόβο σου για να με αναγκάσεις να σε κατανοήσω, θα προσπαθήσεις να χρησιμοποιήσεις τον πόνο σου για να με τραυματίσεις. Ωστόσο, επειδή σε αγαπώ και επειδή με αγαπώ, δε θα λειτουργήσει. Θα επικεντρωθώ στο φως μας και θα απολαύσω τη δόξα του.
-Ναι, επειδή σε αγαπώ, γιατί με αγαπώ, τα αφήνω να είναι όπως είναι, ενώ παραμένουν ριζωμένα με ποια επιλέγω να είμαι. Δεν αξίζουμε τίποτα λιγότερο από το να περπατάμε ως ένα στην εμπειρία της δικής μας ατομικότητας που ανακαλύπτει την πλήρη μας ενότητα. Υπάρχει μια μεγαλύτερη αιτία για την οποία ζούμε;

Tags: Επειδή σ' αγαπώ, Φραγκίσκα Στρούμπου

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 shares

See You In FB