Δεύτερη ευκαιρία

της Φανής Μιχαήλ

Πολλοί λένε ότι όταν μια πόρτα κλείνει, κάπου κάποιος ανοίγει μια καινούρια που σε περιμένει να την περάσεις. Πιάνεται η σκέψη μου από αυτή τη φράση και αρχίζει πάλι να λοξοδρομεί. Πότε πραγματικά ξέρουμε ότι κάτι έχει τελειώσει και δεν πρόκειται να συνεχιστεί ποτέ ξανά; Ας κάνω λίγο πιο συγκεκριμένη τη σκέψη μου κι ας αναφερθώ στις σχέσεις, ερωτικές και φιλικές και γενικότερα τις ανθρώπινες. Δυστυχώς ή ευτυχώς, η ζωή δεν είναι ταινία να παιχτεί στην τελευταία σκηνή ο επίλογος και να πέσει το μουσικό χαλί του τέλους και να γραφτεί το πολυαναμενόμενο «ΤΗΕ END». Πότε δεν είσαι σίγουρος αν ένας άνθρωπος δε θα ξαναμπεί στη ζωή σου. Και τότε έρχεται το μεγάλο ερώτημα: κι αν γυρίσει τι θα κάνω; Η πολυπόθητη δεύτερη ευκαιρία δίνεται ή όχι κι αν ναι πόσο εύκολα τελικά;

Κάθε σχέση τελειώνει για κάποιους λόγους και σε όλες τις περιπτώσεις φταίνε και οι δύο άνθρωποι που αναμειγνύονται σε αυτή, σε κάποιες περιπτώσεις κάποιο από τα δύο φταίει λίγο περισσότερο. Δεν αναφέρομαι σε σχέσεις που θα χανόντουσαν ούτως ή άλλως, επειδή κανείς δεν είχε τη διάθεση να προσπαθήσει, αλλά για εκείνες που άξιζε να προσπαθήσετε. Άλλες πονάνε πολύ και άλλες λίγο και υπάρχουν και αυτές που μας περνάνε αδιάφορες. Περνάνε τα χρόνια και στην περίπτωση της πρώτης κατηγορίας, δεν πονάει πια το ίδιο, ο χρόνος κάνει τη δουλειά του και δημιουργούνται οι αναμνήσεις και συνήθως κρατάμε, μόνο τις καλές.

Μερικές φορές πως τα φέρνει η ζωή και οι επιλογές μας και εμφανίζονται ξανά άνθρωποι από το παρελθόν, ζητώντας να μπουν στο παρόν και στο μέλλον μας θέλοντας να γίνουν ξανά κομμάτι της ζωής μας και έρχεσαι εσύ τώρα να αποφασίσεις. Από προσωπική εμπειρία, οποιαδήποτε δεύτερη ευκαιρία έχω δώσει έχει εξελιχθεί σε μεγάλη αποτυχία. Έτσι, όπως δε δούλεψε παλιά, δε δούλεψε και αργότερα. Αλλά από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και κάποια άτομα που αν ζητούσαν δεύτερη ευκαιρία, θα την έδινα δίχως δεύτερη σκέψη κι ας μη λειτουργούσε πάλι, δε θα με ένοιαζε. Οπότε, ποιο είναι άραγε το κριτήριο; Πιστεύω, πως το βασικότερο ρόλο παίζει το πόσο πολύ πληγώθηκες και πόσο πολύ αγάπησες.

Ας πιάσουμε το πρώτο κομμάτι: προδοσία σε οποιαδήποτε μορφή της, οπότε πληγωμένα συναισθήματα και πατημένος εγωισμός, για κάποιους περισσότερο και για άλλους λιγότερο. Τις περισσότερες φορές δεν αξίζει σε τέτοιους ανθρώπους δεύτερη ευκαιρία, επειδή αργά ή γρήγορα θα σε προδώσουν ξανά, διότι ο άνθρωπος δύσκολα αλλάζει. Οι εξαιρέσεις, όμως, υπάρχουν και σε αυτόν τον κανόνα. Έχω δει τέτοιες δεύτερες ευκαιρίες να στέφονται με απόλυτη επιτυχία, επειδή τελικά ο άνθρωπος άλλαξε. Τώρα θα μου πείτε «ναι καλά, έτσι νομίζεις», αλλά πιστέψτε με άλλαξε και τι τον άλλαξε; Θα απαντήσω μόνη μου σε αυτό: η αγάπη.

Οπότε, ερχόμαστε στο δεύτερο κομμάτι στο πόσο πολύ αγάπησες και πόσο πολύ αγαπήθηκες. Ο καθένας μας έχει ανθρώπους που φύγανε από την ζωή του, επειδή τον πρόδωσαν κι έρχεται η ώρα να αποφασίσει αν αξίζει να ξαναπροσπαθήσει ή όχι. Τότε, λοιπόν, πρέπει να τα βάλεις κάτω και να τα ζυγίσεις λίγο με τον εαυτό σου. Θα αντέξεις να περάσεις πάλι τα ίδια ή όχι; Στις περισσότερες περιπτώσεις, αντέχεις, απλά πονάει πολύ και περισσότερο από την πρώτη φορά.

Αν, όμως, ό, τι ένιωσες για αυτόν τον άνθρωπο, πιστεύεις ότι αξίζει να το ξανανιώσεις κι αν την αγάπη του την ένιωθες κι ας σε πρόδωσε, τότε ναι δώσε τη δεύτερη ευκαιρία. Απλά, πρόσεχε μην κάνεις κι εσύ ξανά τα ίδια λάθη. Πιάστε το από την αρχή και όχι από εκεί που το αφήσατε. Πείτε ό, τι θέλατε να πείτε και δείτε τα λάθη της πρώτης φοράς και μην τα κάνετε ξανά. Εγώ, έτσι πιστεύω πως θα δουλέψει ξανά και σωστά αυτή τη φορά, επειδή όταν έχεις αγαπήσει πραγματικά, ο εγωισμός δεν υπάρχει, ή τουλάχιστον ο πληγωμένος εγωισμός επουλώνεται λίγο πιο εύκολα.

Πείτε με αισιόδοξη ή χαζορομαντική, αλλά πιστεύω πάρα πολύ στη δύναμη της αγάπης και της θέλησης. Αν υπάρχει αγάπη και θέληση και από τις δύο πλευρές, οι δεύτερες ευκαιρίες αξίζουν να δοθούν κι η εμπιστοσύνη ξανακερδίζεται με προσπάθεια, βέβαια. Και κάπως έτσι μπορούν να ξαναγραφτούν ιστορίες με ίδιους πρωταγωνιστές, αλλά με διαφορετικό τέλος.

Tags: Δεύτερη ευκαιρία, Φανή Μιχαήλ

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 shares

See You In FB