Ασήμαντα σημαντικό

του Παναγιώτη Μπουντζιούκα

Ένιωθα ο πιο ενάρετος άνθρωπος στον κόσμο. Ή τουλάχιστον ο λιγότερο βρώμικος. Με εκπτώσεις στην ηθική μου διάλεγα τους φίλους μου. Κι αυτό όμως από σύμβαση με την κανονικότητα. Οι μοναχικοί, βλέπεις, έχουν τη ρετσινιά του απροσάρμοστου. Αυτή που κάνει τους γύρω τους περισσότερο δυσπρόσιτους και τους ίδιους περισσότερο καχύποπτους με τους πρώτους.

Δίσταζα, επιπλέον, να επενδύσω χρόνο σε νέες φιλίες. Χρόνο που δεν είχα. Κι όταν το έκανα, συχνά ξεχνούσα να επικοινωνήσω. Δεν προλάβαινα να το θυμηθώ κι αυτοί είχαν όλο το χρόνο να μην το ξεχάσουν. Κάπως έτσι είχαν τα πράγματα. Έτσι λοιπόν δεν είχα πολλούς φίλους. Αρκούσε μάλιστα μία αναπόφευκτη συζήτηση για να καταλάβω το ποιόν τους και να λιγοστέψουν ακόμη περισσότερο.

Αυτή η επιλεκτικότητα με έκανε ακόμη πιο μυστήριο στα μάτια των γυναικών. Δύσκολα ξεδιαλύνει η γυναίκα το μυστήριο από το γοητευτικό. Δεν μπορούσα να αμφισβητήσω, βέβαια, άλλα πιο επιφανειακά κριτήρια που ‘χαν να κάνουν με την εμφάνιση.

Εγώ, φυσικά, εκμεταλλευόμουν αυτή την κατάσταση. Όσο ικανοποιούσα την ανάγκη για ψυχαγωγία, τις είχα κοντά μου. Ήθελα παράλληλα όμως να τα έχω καλά μαζί τους. Ξεκαθάριζα έτσι τη θέση μου και μετά απομακρυνόμουν. Πάντα όμως, έπαιρνα μια υπόσχεση πριν το κάνω: ότι θα μου ήταν πιστές για όλη τους τη ζωή.

Ήξερα ότι αυτό ήταν αδύνατο κι ότι μάλλον ήταν το παράλογο που έκανε τον όρκο τους να βγαίνει τόσο εύκολα,όσο το πιο αθώο ψέμα. Παρόλα αυτά, το ζητούσα όπως την τελευταία ευχή ο μελλοθάνατος. Το γιατί ήταν ακαθόριστο και ποτέ δε με απασχόλησε πώς προέκυψε αυτή μου η παραξενιά, όσο συμβάδιζε απροβλημάτιστα με την ηθική μου.

Ώσπου, ήρθε η στιγμή να μου αρνηθούν. Και άλλαξε τον κόσμο μου. Αυτό το εντελώς αχρείαστο και μικρό για τον οποιοδήποτε, αλλά τόσο απαραίτητο για μένα που μου το στέρησαν με ένα όχι.

Γιατί αυτή δεν είχε εύκολο το ψέμα και διέφερε. Και τότε ένιωσα ποταπός και υποκριτής κι εγώ. Και θα μπορούσα να γίνω φίλος με τον πιο αχρείο. Χωρίς ηθικούς φραγμούς και αντιρρήσεις. Μόνο με την παραδοχή του παραλόγου ως τελευταίου καταφυγίου λογικής.

Tags: Ασήμαντα σημαντικό, Παναγιώτης Μπουντζιούκας

Related Posts

Previous Post Next Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 shares

See You In FB