Αλμπίνοι- δολοφονώντας τη διαφορετικότητα

της Χάιντι Μπαλιάτσου

Είναι σκληρό να είναι κανείς διαφορετικός, μέσα στα πλαίσια της κάθε κοινωνίας που ζει. Πολλές φορές, όμως, καταλήγει να γίνεται και επικίνδυνο. Η μορφή που αποκτά ο ρατσισμός, μέσα από το πρίσμα της αμάθειας και της δεισιδαιμονίας τείνει να έχει ολέθρια αποτελέσματα για την επιβίωση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι άνθρωποι με τα λευκά μαλλιά, το λευκό δέρμα και τα σχεδόν διάφανα μάτια, οι Αλμπίνοι.

Ο αλμπινισμός ή αλφισμός είναι μια εκ γενετής ασθένεια που χαρακτηρίζεται από την πλήρη απουσία χρωστικής και έχει ως συνέπεια το λευκό χρώμα στην επιδερμίδα, τα μαλλιά, καθώς και το τριχωτό όλου του σώματος και την ίριδα του ματιού. Οι άνθρωποι που πάσχουν από αλμπινισμό είναι επιρρεπείς σε δερματικές νόσους και σε προβλήματα όρασης. Στο δυτικό κόσμο θεωρούνται απλώς διαφορετικοί, στις χώρες του Τρίτου Κόσμου, όμως, ανάμεσα στον έντονα έγχρωμο πληθυσμό θεωρούνται ακόμη και καταραμένοι. Η Διεθνής Αμνηστία καταγράφει τα περιστατικά εναντίον τους και μάχεται για την εξάλειψή τους, ενώ πολλές από τις ιστορίες των θυμάτων δίνονται κατά καιρούς στη δημοσιότητα και συγκλονίζουν.

Στο παρελθόν, οι Αλμπίνοι θεωρούνταν φαντάσματα που στοίχειωναν τους θνητούς, ενώ σε ορισμένες περιοχές της Τανζανίας οι ίδιοι οι γονείς σκότωναν τα παιδιά τους μετά τη γέννα, καθώς πίστευαν πως είναι κακός οιωνός. Σε άλλες περιπτώσεις, σύμφωνα με τις δοξασίες, θεωρούνταν αθάνατοι και μετά το θάνατό τους οι οικογένειες τους έθαβαν μέσα στα σπίτια, ώστε «να μη μπορέσει να δει το νεκρό άλλο μάτι θνητού».

Από τις πρώτες φορές που καταγράφηκαν έντονα περιστατικά που περιελάμβαναν το κυνήγι των Αλμπίνων, ήταν το 2007 στη  γη της Σουκούμα, όταν μια πολυπληθής ομάδα μάγων-θεραπευτών, υποστήριξε πως τα μέλη του σώματος των Αλμπίνων φέρνουν χρήματα και καλοτυχία, ως μέρος των τελετών μαύρης μαγείας ή ως φυλαχτά. Έκτοτε το κυνήγι και οι δολοφονίες τους έχουν εξαπλωθεί και στο Κονγκό, τη Ρουάντα, το Μαλάουι και ολόκληρη την Αφρική. Οι δολοφόνοι δεν είναι, όμως, μόνο όσοι πιστεύουν και συμμετέχουν στις τελετές μαύρης μαγείας. Είναι πολλές οι περιπτώσεις που τα θύματα σφαγιάζονται – ακόμη και από πρόσωπα του συγγενικού τους περιβάλλοντος – προκειμένου να πουληθούν τα κόκκαλά τους στους μάγους, έναντι περίπου 600 δολαρίων, ενώ ένα ολοκληρωμένο σετ άκρων κοστολογείται ακόμη και 75.000 δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ερυθρού Σταυρού.

Τα αριθμητικά στοιχεία δεν είναι επαρκή, ώστε να ξέρουμε πόσα ακριβώς είναι τα θύματα, καθώς τα περιστατικά στο μεγαλύτερο ποσοστό τους αποκρύπτονται. Παρόλα αυτά οι ντόπιοι, πλέον, έχουν ενημερωθεί χάρη στη δράση των ανθρωπιστικών οργανώσεων και έχουν ξεκινήσει να τα καταγγέλλουν, γεγονός που αποτελεί αναμφισβήτητη πρόοδο, για το συγκεκριμένο πληθυσμό ανεπαρκούς μορφωτικού επιπέδου. Επιπλέον οι αρχές καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια όσον αφορά στην ευαισθητοποίηση των πολιτών κατά της δεισιδαιμονίας και την απαγόρευση της μαγείας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως ο ΟΗΕ έχει καταγράψει αύξηση των περιστατικών κατά τη διάρκεια των εκλογικών περιόδων, καθώς οι επίδοξοι πολιτικοί ηγέτες προσέφευγαν στους μάγους προκειμένου να εξασφαλίσουν τύχη, που θα τους βοηθήσει στην εκλογική τους εκστρατεία.

 

 

 

 

Tags: Αλμπίνοι- δολοφονώντας τη διαφορετικότητα, Χάιντι Μπαλιάτσου

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 shares

See You In FB