Βγες με ένα κορίτσι που κάνει γλυκά

της Μαρίας Κουτσάκα

Λέει στον εαυτό της με μετριοφροσύνη και ταπεινότητα ότι είναι μια επίδοξη ζαχαροπλάστισσα, οι άλλοι πάλι λένε ότι είναι ο θηλυκός Παρλιάρος (ή Παρλιάρα για να συνεννοούμαστε). Θεωρεί πως μεγαλύτερη απόλαυση είναι να κάνει ένα γλυκό και να το προσφέρει σε κάποιον παρά να το φάει. Ή τουλάχιστον έτσι λέει στον εαυτό της για να μη φάει. Εντάξει, όχι.

Με αυτό το κορίτσι θα ανακαλύψεις τη γλυκιά πλευρά της πόλης, γιατί όχι και της ζωής. Θα τη ρίξεις με την κλισέ-καγκούρικη ατάκα «Ζαχαροπλάστης είναι ο πατέρας σου;», θα το πάρει πάνω της και θα πέσει. Στην αγκαλιά σου, σε δυο μπολ προφιτερόλ -γιατί για αυτήν το ένα ισούται με κανένα-, ένα νούμερο πιο κάτω στο αγαπημένο της τζιν; Αλλά θα πέσει.

Στο πρώτο ραντεβού θα πας μαζί της για γλυκό. Όχι για πάστα, για ποια την πέρασες; Εδώ ξέρει όλα τα ζαχαροπλαστεία και workshops της πόλης, η κουζίνα της είναι ένα workshop από μόνη της, όλες τις καφετέριες που προσφέρουν γλυκό, πού θα φας την καλύτερη Red Velvet ή το πιο φρέσκο σουφλέ σοκολάτας, τα πιο πετυχημένα macarons χωρίς να χρειαστεί να πάτε στη Γαλλία ή στο Manolia’s Bakery για cupcakes κι εσύ σκέφτεσαι τις πάστες; Όχι όχι, πάρτο πίσω αλλιώς μη φας κρέπα με σοκολάτα ποτέ.

Θα παραγγείλει ο καθένας το γλυκό του, το δικό του πιάτο, που θα είναι ολόδικό του και δε θα μιλάτε για ένα 5λεπτο. Τόσο θα της πάρει να το καταβροχθίσει και έπειτα να σου ζητάει νερό απεγνωσμένα, ενώ εσύ το μόνο που θα θες θα είναι να γλείψεις τη σταγόνα σοκολάτας που τρέχει από τα χείλη της, γιατί το βρίσκεις τόσο αισθησιακό. Μάλλον την πάτησες μαζί της.

Το σπίτι της μυρίζει ζύμη, ζεστό φούρνο και κανέλα (οκ, της αρέσει η κανέλα, τη βάζει παντού και ξέρει πάνω από 50 συνταγές –αυτοσχέδιες και μη- με κανέλα). Τόσο ζεστό που θα σκάσεις και θα θες να τα πετάξεις όλα και να μείνεις γυμνός, αλλά δε θα σε παρεξηγήσει, γιατί το βρίσκει πολύ φυσιολογικό. Η ίδια μυρίζει κανέλα και φράουλες και ζαχαρόπαστα.

Όπως επίσης, δε θα σε παρεξηγήσει για τα κιλά που πήρες. Το κορίτσι αυτό δεν κοιτάζει το σώμα σου με το μικροσκόπιο, παθαίνει αλλεργία μόλις ακούει για γυμναστήρια και διατροφές και τρέμει στην ιδέα ότι θα είναι με έναν τύπο που δε θα τρώει τα γλυκά της.

Δε θα φάει για πρωινό δημητριακά με φρούτα ή μπάρες δημητριακών ή μούσλι με αποξηραμένα φρούτα που προηγουμένως έχει μετρήσει ένα-ένα γιατί έτσι είπε χθες η διατροφολόγος στο πρωινάδικο ότι πρέπει να κάνεις αν θες να χτίσεις σώμα για το καλοκαίρι. Θα φάει ζεστές τηγανίτες -που σηκώθηκε και έφτιαξε από το πρωί όταν εσύ κοιμόσουν και την κλωτσούσες- με σπιτική πραλίνα φουντουκιού ή μαρμελάδα ή μέλι ή και όλα μαζί εναλλάξ, banana bread γιατί δεν της αρέσει το κανονικό, σοκολατένια κρουασάν και όχι βουτύρου, γαλλικό τοστ και μπισκότα κανέλας.

Είναι το κορίτσι που αντί να της πας εσύ πρωινό στο κρεβάτι θα σου πηγαίνει εκείνη. Το πολύ πολύ να σε βάλει να της πάρεις από τον απέναντι φούρνο κρουασάν, αλλά επειδή η φουρνάρισσα θα σε ξεγελάσει και θα σου δώσει βουτύρου θα μαλώσετε. Ή μήπως όχι; Γιατί αμέσως θα σκεφτεί να τα γεμίσει με την σπιτική πραλίνα φουντουκιού -που σηκώθηκε και έφτιαξε από το πρωί όταν εσύ κοιμόσουν και την κλωτσούσες. 

Δε θα χρειαστεί να της πάρεις τούρτα για τα γενέθλιά της, γιατί θα την έχει φτιάξει ήδη μόνη της, εκτός αν θες να μαλώσετε για την απροσεξία και την ανευθυνότητά σου. Όσο για τα κουλουράκια που θα σας φέρουν μαζί με τον καφέ θα εξαφανιστούν πριν προλάβεις να πεις κακάο.

Δε θα παραγγείλεις ποτέ μαζί της εκείνη την σοκολατένια πίτσα που μοιάζει με κρέπα αλλά δεν είναι και προσφέρουν σχεδόν πάντα με την πίτσα, γιατί προφανώς και υπάρχει ήδη γλυκό στο σπίτι της.

Δε χρησιμοποιεί ποτέ στα γλυκά της υποκατάστατα της ζάχαρης (βλ. στέβια) εκτός κι αν σου φτιάξει κέικ καρότου και αντικαταστήσει τη λευκή ζάχαρη με καστανή για να καραμελώσει περισσότερο και πιο εύκολα το γλυκό.

Ξέρει πολλές ξένες γλώσσες και κυρίως γαλλικά, γι’ αυτό και θα την πας ταξιδάκι στο Παρίσι. Λέξεις όπως mariz, bain marie, cornet, tarte tatin, crème brulee, chantilly ηχούν τόσο οικίες στα αυτιά της.

Ξέρεις ότι δε διαθέτει κανένα θερμιδομετρητή ούτε στην τσάντα της ούτε ως εφαρμογή στο κινητό της, γιατί θεωρεί πως οι θερμίδες είναι απλώς τερατάκια που κατοικούν στη ντουλάπα και αλλάζουν τα νούμερα στα ρούχα μας.

Ξέρει ότι το σάντουιτς δεν υφίσταται μόνο για τις αλμυρές γεύσεις, αλλά και για τις γλυκές. Θα φας από τα χεράκια της ice cream sandwich εμπνευσμένο από τότε που ο μπαμπάς της όταν ήταν μικρή της έφτιαχνε μπισκοτολούκουμα και της τα πρόσφερε. Μήπως όντως είναι ζαχαροπλάστης ο πατέρας της;

Ενώ σίγουρα το καλοκαίρι θα δοκιμάσεις μαζί της όλες τις γεύσεις παγωτού που υπάρχουν. Ναι, ακόμη κι εκείνες που κυκλοφορούν σε σοκολάτες στα ράφια, αλλά δε φαντάστηκες ποτέ ότι μπορούν να υπάρξουν και σε παγωτό. Όχι τα σορμπέ, ούτε εκείνες τις διαιτητικές γρανίτες που είναι φτιαγμένες από νερό.

Κι όταν περάσει το καλοκαίρι και θα έχεις συνειδητοποιήσει ότι έφαγες τόσα πολλά παγωτά και βάφλες και το σώμα σου μοιάζει με φυσαρμόνικα που διαρκώς φουσκώνει και ξεφουσκώνει μην το πάρεις στραβά. Έχεις πολλά να φας ακόμη μαζί της. Όπως εκείνα τα σοκολατένια ποπ-κορν που σε παρακαλούσε έναν χειμώνα να φάτε βλέποντας American Horror Story.

Κι αν ακόμη δεν έχεις πειστεί για να βγεις μαζί της σκέψου ότι δε θα σε αφήσει ποτέ για τον τύπο με τους κοιλιακούς-φέτες που πέρασε από δίπλα σας και ρουφήχτηκες, καθώς ξάπλωνε πάνω στην κοιλίτσα σου ή ότι δε θα παραγγείλεις ποτέ ξανά κρέπα. Θα σου έχει ήδη φτιάξει εκείνη φύλλο κρέπας όχι σε μία ούτε σε δυο αλλά σε 4 διαφορετικές γεύσεις. Βανίλια, καραμέλα, σοκολάτα και οπωσδήποτε κανέλα!

Ετικέτες: ,

Related Posts

Μαρία Κουτσάκα
by
Previous Post Next Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

25 shares

See You In FB