Πώς να κάνεις νόστιμη τη σαλάτα σου

της Βάσιας Γκουντούρα

Πώς θα εμπλουτίσω τη σαλάτα μου ώστε να γίνει ιδιαίτερη, γευστική και κάθε μέρα να είναι σαν να τρώω διαφορετική; Και φυσικά ποιες επιλογές θα είναι υγιεινές; Μια σαλάτα δεν μπορεί να γίνει μόνο με χορταρικά. Φυσικά, το βασικό συστατικό είναι όλων των ειδών τα χορταρικά, καθώς και τα ωμά λαχανικά. Ο συνδυασμός επιλεγμένων υλικών τής δίνει τη χαρακτηριστική και μοναδική της γεύση. Αυτά τα συστατικά μπορεί να είναι είτε απλά βότανα, είτε συστατικά όπως η κάπαρη, τα αποξηραμένα φρούτα, ακόμα και οι ξηροί καρποί. Ας δούμε μερικές υγιείς επιλογές, καθώς και τις διαφορετικές κατηγορίες υλικών απ τις οποίες μπορούμε να επιλέξουμε συστατικά που θα εμπλουτίσουν τη σαλάτα μας.

  • Βότανα: Ο «κλασικός» για σαλάτες μαϊντανός ανοίγει την όρεξη βοηθάει στην πέψη και είναι διουρητικός. Ο πικάντικος και αρωματικός άνηθος ανοίγει την όρεξη, συμβάλλει στην καλή πέψη και είναι μυοχαλαρωτικός. Το κάρδαμο με την ισχυρή και οξεία γεύση είναι εξαιρετικά υγιεινό και περιέχει βιταμίνεςC,B και καροτίνη.Το αρωματικό βάλσαμο χαρίζει άρωμα λεμονιού, ενώ είναι διάσημο για τις θεραπευτικές του ιδιότητες (άγχος,αϋπνία). Η δροσιστική μέντα είναι πολύ εύπεπτη και η μυοχαλαρωτική και αναλγητική της δράση την κάνει ένα πολύ δημοφιλές φαρμακευτικό βότανο. Ο βασιλικός έχει αρκετές ενδιαφέρουσες ποικιλίες που αξίζει να δοκιμάσει κανείς και αυτό αποδεικνύεται, άλλωστε, και από την αυξημένη του ζήτηση. Ακόμα, δοκμάστε το θυμάρι, τη ρίγανη και τον κόλιανδρο. Στα βοτάνα δεν αξίζει να αναφερθούμε σε θερμίδες, αφού είναι λιγοστές, ωστόσο η ποσότητα τους δεν πρέπει να ξεφεύγει, καθώς τα αρώματά τους είναι έντονα άρα και χορταστικά.
  • Μπαχαρικά: Το αλάτι, το οποίο θεωρείται το πιο σημαντικό καρύκευμα, πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ σε όσους θέλουν να αποφύγουν πρηξίματα και κατακράτηση υγρών. Το πιπέρι, τόσο το λευκό, όσο και το μαύρο, το πράσινο, το κόκκινο, ακόμα και το πιπέρι καγιέν. Οι πιπεριές τσίλι είναι ιδανικές για τους λάτρεις των καυτερών φαγητών. Η πιπερόριζα (ginger) έχει κατευρή γεύση αλλά είναι πολύ υγιεινή, αφού έχει αντιβακτηριδιακή δράση, συμβάλλοντας στην πρόληψη του κρυολογήματος και της ναυτίας, ενώ ενισχύει την καλή κυκλοφορία του αίματος. Η αγαπημένη σε όλους μας μουστάρδα ταιριάζει στις περισσότερες σαλάτες σε χιλιάδες συνδυασμούς, οπότε χρησιμοποιήστε την άφοβα!
  • Λάδι και ξύδι: Υπάρχουν πολλών ειδών λάδια κατάλληλα για τη σαλάτα μας όμως το ιδανικότερο όλων είναι το παρθένο ελαιόλαδο. Είναι βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής και προϊόν υγιεινής διατροφής λόγω της περιεκτικότητάς του σε μονοακόρεστα λιπαρά, αντιοξειδωτικές ουσιές και άλλα πολλά. Υπάρχουν πολλά ξύδια είτε από κρασί, είτε από βότανα, είτε ξύδια από φρούτα όπως το μηλόξυδο, που είναι το πιο διάσημο και έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες.

 

  • Άλλα συστατικά είναι οι ξηροί καρποί και οι σπόροι: καρύδια, κουκουνάρια, σουσάμι, φουντούκια, ηλιόσποροι ή φυστίκια αιγίνης.
  • Σπόροι chia: οι Αμερικάνικες Οδηγίες Διατροφής συνιστούν την κατανάλωση έως 48γρ/ημέρα chia λόγω των ευεργετικών ιδιοτήτων τους. Προτείνεται η κατανάλωση των βλαστών από το φυτό chia ως σαλάτα, η κατανάλωση ωμών σπορίων chia, καθώς και η προσθήκη των σπόρων στο ψωμί.
  • Αποξηραμένα φρούτα (μύρτιλα, κράνμπερι ή γκότζι μπέρι): Τα αποξηραμένα cranberries είναι ένα νόστιμο υγιεινό σνακ το οποίο είναι υψηλό σε ενέργεια και παρέχει μια φυσική πηγή φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων. Είναι υψηλά σε φυσικά σάκχαρα, τα οποία μπορούν να παρέχουν μία γρήγορη πηγή ενέργειας. Θεωρώντας το ως ένα super fruit και μια καλή πηγή της vitamin C, τα cranberries έχουν τέλειες αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μπορούν να συμβάλουν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών για την υποστήριξη της ανοσοποιητικής λειτουργίας. (Τυπικές τιμές ανά 100g: Ενέργεια: 1486 kJ ,Ενέργεια: 385 kcal, Λιπαρά: 1.2g,εκ των οποίων κορεσμένα: 0.2g, Υδατάνθρακες: 82g,εκ των οποίων σάκχαρα: 65g,Φυτικές ίνες: 5.7g,Πρωτεΐνες: 0.1g). Προσθέστε, λοιπόν, μια κουταλιά της σούπας στη σαλάτα σας και γευτείτε τις ευεργετικές τους ιδιότητες.
  • Υλικά με οξύτητα : ελιές,λιαστές ντομάτες,κάπαρη,κόκκινες πιπεριές ή κρεμμύδια.
  • Φρέσκα φρούτα (πχ φράουλες ή πορτοκάλι): ¼ φλιτζάνι με φρέσκα φρούτα περιέχουν (κατά προσέγγιση, ανάλογα με το φρούτο) 20 θερμίδες, 4 γρ. υδατάνθρακες, 0,8 γρ. φυτικές ίνες, 0,3 γρ. πρωτεΐνης

Καλό είναι να προσέχουμε τα προϊόντα που αγοράζουμε για την κουζίνα μας και να ελέγχουμε πάντα τα συστατικά που περιέχουν, καθώς κάποια είναι βλαβερά και αρκετά τροποποιημένα. Επίσης, με τη σωστή επιλογή μπορούμε να αποφύγουμε τις έξτρα «κρυμμένες» θερμίδες που κρύβουν κάποια προϊόντα. Γενικά, κάποια dressings για σαλάτες περιέχουν πολλές τέτοιες θερμίδες. Επιλέγουμε προϊόντα αγνά αλλά αρωματικά, που θα γεμίσουν τη σαλάτα μας με μοναδικές μυρωδιές και γεύσεις και θα κάνουν τις γευστικές μας απολήξεις να ξετρελαθούν!

Άλλωστε οι υγιεινές επιλογές είναι πάντα οι καλύτερες.

Ετικέτες: , , , , , , ,

Related Posts

Βάσια Γκουντούρα
by
Previous Post Next Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

46 shares

See You In FB