Μην κρίνεις, γιατί θα κριθείς

της Λουκίας Πέτρου

Κρίνεις τους άλλους; Την εμφάνιση ή και τη συμπεριφορά τους; Τον τρόπο που σκέφτονται, τον τρόπο που ενεργούν; Ψάχνεις πάντα το λάθος, το ατόπημα ή οτιδήποτε παρεκκλίνει από τα δικά σου υψηλά (ή και μη) πρότυπα, είναι κατακριτέο; Πριν εκφέρεις τη γνώμη σου όμως, έχεις φροντίσει να δικαιολογήσεις την πράξη ή τη συμπεριφορά που κρίνεις, ή ο πήχης που στερέωσες πέφτει με το πρώτο φύσημα; Ή ακόμα περισσότερο, έχεις φροντίσει να μην ενεργείς κι εσύ, βάσει αυτών που κρίνεις;
Οι ελεύθεροι άνθρωποι επιλέγουν τον τρόπο που ζουν, φέρονται, ντύνονται και πράττουν έως του σημείου που δε θίγουν τις αντίστοιχες συμπεριφορές και πράξεις των υπολοίπων. Βάσει των αντιλήψεων τους, της νοοτροπίας αυτών και του αξιακού τους συστήματος. Επιλέγουν, είναι η λέξη-κλειδί. Οι ελεύθεροι άνθρωποι έχουν επιλογές. Οι καταπιεσμένοι, εγκλωβισμένοι ή και φοβισμένοι όμως όχι. Μην κρίνεις λοιπόν, αυτούς που δε μπορούν. Και για να είμαστε ακριβείς, μην κρίνεις κανέναν. Ελεύθερους και μη. Γιατί τότε, δίνεις κι εσύ το δικαίωμα της δικής σου κριτικής στους υπόλοιπους.

Εσύ που κρίνεις, αντέχεις την κριτική που σου ασκείται; Πως αντιδράς όταν την ακούς; Θίγεσαι, πληγώνεσαι, λυπάσαι ή στεναχωριέσαι; Αδιαφορείς ή γελάς; Την προσπερνάς ή την αναλύεις; Σε επηρεάζει ή όχι; Πως αμύνεσαι σ΄αυτήν; Όταν έρχεσαι στη θέση εκείνου που έκρινες, σχολίασες, ίσως πλήγωσες, ίσως στεναχώρησες; Όταν ανοίγεις εσύ ένα παράθυρο σχολιασμού, επιτρέπεις στους άλλους με τη σειρά τους να ανοίξουν μία πόρτα. Και μέσα από την πόρτα αυτή, θα εισβάλλουν όλα τα δαιμόνια που σε στοιχειώνουν. Κι άλλα, άγνωστα σε σένα και τους φόβους σου. Και τότε η μάχη μαζί τους, ίσως να μην είναι και τόσο αναίμακτη, όσο νόμιζες.
Σκέψου πριν κρίνεις και κρίνε αφού σκεφτείς.
Τις ιδιαιτερότητες και τις ιδιομορφίες εκείνων που κρίνεις. Τις ικανότητες και τις ανάγκες τους. Τις αντοχές και τις αντιδράσεις τους. Στα σχόλια και τις συμπεριφορές σου.
Μην πληγώνεις ανθρώπους και προσωπικότητες. Σεβάσου τη διαφορετικότητα, για να σε σεβαστεί κι αυτή. Σεβασμός είναι η λέξη. Και συνάμα και η συμπεριφορά.
Η δική σου και των άλλων.

Ετικέτες: ,

Related Posts

Λουκία Πέτρου
by
Previous Post Next Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

65 shares

See You In FB